Actualitate

Clujenii din Mănăștur trag de mânecă Primăria: „Vrem pistă de biciclete și rampă!”

În continuare, clujenii își doresc piste pentru biciclete între Mănăștur, cel mai populat cartier al municipiului Cluj-Napoca, și Centru, astfel încât poluarea și stresul din traficul auto să fie diminuate.

După succesul de a deschide cel mai mare spațiu public din cartierul Zorilor, Parcul „Iuliu Prodan”, campania Societății Organizată Sustenabil (SOS) a mai obținut un mic rezultat pozitiv. În urma cererilor repetate către Primăria municipiului Cluj-Napoca și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), s-a deschis o poartă spre strada Hașdeu, s-a asfaltat trotuarul plin de noroi în zilele ploioase, tranzitat des în special de studenți, și s-a făcut o trecere de pietoni pentru siguranța trecătorilor.

„Dar propunerea noastră e mai complexă, căci vrem piste care să lege cartierele orașului și noi coridoare pietonale. Ca mănășturean, trec săptămânal prin campus, pe jos sau cu bița, merg pe strada Hașdeu, apoi prin campusul cu același nume și ajung apoi pe aglomerata stradă a Clinicilor, spre biroul de pe strada Republicii. Vin așa ca să evit traficul auto de pe Câmpului – Calea Mănăștur – Moților”, dezvăluie deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, care admite că diferența „e imensă” cum intri pe străzile Urcușului și Govora.


„E liniște, aud ciripitul păsărilor, mă relaxează veverițele, copacii din campus, studenții la pas sau care stau pe gazon, mai ca-n filmele americane. E bine, sunt în mișcare, nu imobili, într-o carcasă metalică. Dar poarta s-a făcut, în ciuda discuțiilor mele cu dirigintele de șantier, fără rampă pentru persoane cu dizabilități, mame cu cărucior, bicicliști sau utilizatori de trotinetă. Mai important, nu există piste de bicicletă într-o zonă în care diferența de nivel a carosabilului permite pistă și culoar pietonal, poate chiar câteva terase în loc de mașini parcate ori în tranzit”, este de părere parlamentarul clujean.

Activiștii susțin că bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020 trebuie sa aloce o sumă de bani pentru proiectarea – dacă nu realizarea – pistei, mai ales că există un proiect de reorganizare a traficului pe Calea Mănăștur, dar și pe străzile adiacente. Dohotaru avertizează că, în proiectul respectiv, deși există piste prevăzute pe Calea Mănăștur, ele sunt în continuare în traficul auto și nu leagă campusurile între ele.


CITEȘTE ȘI: Orban și Dohotaru, acord pentru legătura ciclistă între Cluj și Florești: „Un proiect inteligent, care va face bine clujenilor!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter