Actualitate

UBB, din nou pe prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România

Universitatea Babeş-Bolyai ocupă şi în acest an prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România – Metaranking Universitar 2019, fiind urmată de Universitatea din București și de Universitatea Politehnica din București.

Clasamentul stabileşte ierarhia universităţilor din România combinând performanţele lor individuale din clasamentele academice internaţionale ale universităţilor.

 „Aflându-ne în al patrulea an consecutiv pe prima poziție în țară în metaranking, întâmpinăm cu demnitate sărbătoarea celor 100 de ani de învățământ superior în limba română la Cluj și onorăm cei 437 de ani de la fondarea universității claudiopolitane în 1581”, afirmă rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

La rândul său, prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice punctează: „Mă bucur să văd că din 2016, în al patrulea an consecutiv, UBB ocupă prima poziție în țară și mai ales că de la an la an și-a crescut performanța reflectată în rankingurile internaționale ale universităților. Acest lucru atrage resurse academice/financiare, studenți naționali și internaționali, cadre didactice/de cercetare de prestigiu și confirmă statutul UBB de universitate internațională de excelență în predare și cercetare (QS****), acordat în urma auditului QS.”

Metarankingul Universitar este un demers de clasificare a universităților românești demarat în anul 2016 de Ministerul Educației și Cercetării prin intermediul Grupului de Experţi la Nivel Înalt (High Level Experts Group) şi cu certificarea internațională a metodologiei, fiind preluat ulterior şi realizat anual de Asociația Ad-Astra a Cercetătorilor Români. Metarankingul combină principalele rankinguri internaționale ale universităților recunoscute/identificate de IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence.


Potrivit raportului aferent acestui an,  scopul Metarankingului Universitar-2019 este să identifice care dintre cele 54 de universități publice  și 37 de universități private acreditate “au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților, fiind prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”.
În condițiile în care numărul universităților incluse anual în Metarankingul universitar a crescut de la 20 în anul 2016, la 23 în anul 2017, la 26 în anul 2018, ajungând la 30 în clasamentul dat publicității pe anul 2019, experții au constatat și creșterea impactului și a vizibilității universităților românești în context internațional.

„Scorul total al universităților românești în metarankingul din 2016 a fost de 78, în cel din 2017 de 90, în cel din 2018 de 99, iar în cel de față de 139. Așadar, putem remarca un progres lent, global al vizibilității și impactului universităților românești în aria academică internațională, începând cu 2016. Creșterea impactului (a scorului total) se datorează atât creșterii numărului de universități românești în rankingurile internaționale (uneori ca urmare a creșterii numărului de ranguri incluse în ranking), cât și unei performanțe mai bune a primelor universități din metaranking în rankingurile internaționale”, se arată în raportul care însoțește clasamentul acestui an.

Etichete: universitati top ubb
Ultimele Stiri
abonare newsletter