monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Clujenii sunt chemaţi să decidă: aquapark sau parc în Parcul Est

Primăria Cluj-Napoca, prin Centrul de Inovare și Imaginație Civică Cluj (CIIC) inițiază o serie de consultări publice a cetățenilor interesați cu privire la proiectul viitorului Parc Est din municipiu. Parcul Est se întinde pe 46 de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni.

Astfel, ca primă etapă în seria de consultări publice, clujenii sunt invitați să participe la un chestionar electronic pentru a răspunde unor întrebări generale cu privire la felul în care cosideră potrivit să fie abordate funcțiunile acestui nou proiect verde, de amploare, al orașului, înainte de a se intra în detaliile tehnice ale proiectării sale.

“Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, urmează să organizeze un concurs de soluții pentru viitorul parc Est. Consultarea publică este menită să ajute în dirijarea unei teme care să răspundă nevoilor viitorilor utilizatori - creșterea calității vieții în cartierele învecinate și diminurea impactului ecologic a expansiunii urbane prin păstrarea biodiversității unei zone spectaculoase și extrem de valoroase prin caracterul ei sălbatic. Chestionarul este intitulat «Cinci întrebări despre parcul Est din Cluj-Napoca», iar întrebările la care se solicită opinia celor interesați urmăresc să contureze profilul viitorului parc, de la dotările pe care acesta ar trebui să le aibă (terenuri de sport, alei, plantații ornamentale, porțiuni de natură sălbatică, unități de alimentație publică etc), la beneficiarii acestuia și la gradul de prioritate pe care îl reprezintă pentru oraș”, transmite Primăria Cluj-Napoca.


Consultarea se va încheia în data de 10 ianuarie 2020.

Chestionarul poate fi completat online, pe site-ul primăriei Cluj-Napoca.


La începutul lunii martie, zeci de clujeni au protestat în Consiliul Local față de decizia Primăriei de a construi un aquapark în Gheorgheni-Becaş. Ecologiştii, dar şi cei care locuiesc în Gheorgheni, au cerut deja în repetate rânduri Primăriei să nu facă în Parcul Est un aquapark. Una dintre probleme ridicate de cetățeni a fost zgomotul care va fi produs odată ce va fi dat în funcțiune aquaparkul.

„Proiectul este încă în analiză, nu ne grăbim pentru a lua decizii pripite. Trebuie să stabilim cea mai bună locație. Nu este un proiect final, nu este locația finală, este doar o locație propusă. Locația finală, printr-o dezbatere încă nefinalizată cu societatea civilă. Trebuie făcut (n.red. aqua park-ul), toată lumea e de acord, dar trebuie să-l facem acolo unde nu există dispute majore pe marginea acestui subiect”, a precizat primarul Emil Boc.


43 milioane de euro costă realizarea aquapark-ului în Cluj-Napoca.