Actualitate

Vine iarna, se întețesc tăierile în Pădurea Hoia? „O să fie presiuni și mai mari pentru lemne!”

Odată cu aproprierea sezonului rece, tăierile în pădurea aflată la vest de Cluj-Napoca se vor înmulți, avertizează deputatul independent Adrian Dohotaru.

Vine iarna, se întețesc tăierile în Pădurea Hoia? „O să fie presiuni și mai mari pentru lemne!”, sursă foto: captură video Facebook Adrian Dohotaru Vine iarna, se întețesc tăierile în Pădurea Hoia? „O să fie presiuni și mai mari pentru lemne!”, sursă foto: captură video Facebook Adrian Dohotaru

Parlamentarul clujean susține că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc „ignoră problema”, dar admite că sunt mai multe tăieri legale decât ilegale, de pe proprietăți private. „Toamna-iarna o să fie presiuni și mai mari de tăiere pentru lemn de foc”, avertizează Dohotaru, care afirmă că soluția ar fi o înțelegere între Primărie, Consiliul Județean Cluj, Direcția Silvică, proprietari privați și ecologiști pentru crearea unei păduri-parc în beneficiul clujenilor.

„Miza e mare: să conservăm unul din plămânii verzi ai orașului, să ne dea un aer cât mai bun. Primarul Emil Boc a promis că discută cu proprietarii privați, că face pădure-parc, dar ne-a păcălit. În ciuda insistențelor mele la întâlnirile directe, în ciuda apelurilor telefonice, prin media sau petiția cea mai mare a orașului, ne-a aburit în continuu. Mai nou, spune că legea spune că nu îi permite să facă nimic. Dar atunci de ce să minți că discuți cu proprietarii privați sau că faci pădure-parc fără tăieri?”, se plânge Adrian Dohotaru.


În petiția semnată deja de peste 8.800 de clujeni se arată că, total contrar afirmațiilor inițiale, toată pădurea, adică o suprafață de peste 300 de hectare, ține de Cluj-Napoca, și nu de alte localități din jur. Astfel, 43 de hectare sunt în intravilanul municipiului, iar restul în extravilan. Potrivit ecologiștilor, Primăria ar trebui să îi despăgubească pe proprietarii privați, care dețin jumătate din pădure, cu lemn sau bani. Asta ar simplifica foarte mult lucrurile, susțin inițiatorii petiției.

„În Pădurea Hoia alerg de vreo 25 de ani, este pădurea pe care o apreciez cel mai tare, alături de Pădurea Făget. Sunt mii de clujeni care folosesc Pădurea Hoia, de aceea trebuie să spunem foarte clar Primăriei, pentru că este pe teritoriul administrativ al Primăriei Cluj-Napoca, că trebuie să intervină, să ceară niște planuri de amenajament foarte clare proprietarilor de aici, astfel încât Pădurea Hoia, care are statutul de pădure de protecție pentru Cluj, să nu mai fie tăiată, să nu mai fie furată și să fie folosită cât mai des de clujeni”, afirmă deputatul clujean.


CITEȘTE ȘI: DEFRIȘĂRI și drum forestier ILEGAL în Hoia-Baciu? Ocolul Silvic Cluj, prins în CONFLICTUL dintre ecologiști și proprietarii de păduri

CITEȘTE ȘI: Hoți de lemne în Făget, prinși în flagrant de un clujean curajos? IPJ Cluj infirmă acuzațiile!

Ultimele Stiri
abonare newsletter