Actualitate

Ecologiștii nu-s fermecați de modernizarea Parcului Farmec

„Proiectul prezentat de viceprimarul Tarcea pentru Parcul Farmec este de o calitate proastă! Este un proiect fără viziune și fără strop de creativitate”, susțin ecologiștii clujeni.

Primăria Cluj-Napoca va investi peste 530.000 de euro în modernizarea și reabilitarea Parcului Farmec.

„În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, mese cu pavilion etc.), care nu mai reprezintă nicio estetică urbană. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului Farmec, un parc cu caracter de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii”, arată municipalitatea.


Parcul Farmec este amplasat în cartierul Mărăști, pe o suprafață totală de teren de 3.125 mp, din care 2.455 mp suprafață de zonă verde, 1.696 mp gard viu, 670 mp alei pavele și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1.233 mp și lungime canal 180 m.

„Modelul de bune practici «Verde pe Canalul Morii» care activează zona începând din 2017 este ignorat total în proiectul propus. Direcțiile și Serviciile din subordinea primarului una zic și alta fac sau nu vorbesc între ele: pe de-o parte se laudă că inovează spațiul verde clujean și deschid orașul spre apă și, pe de altă parte, aruncă bani (32.000 lei) pe proiecte care opresc accesul la Canalul Morii prin garduri vii demodate, ziduri de beton și stâlpi de iluminat din altă epocă. Canalul Morii nu este deloc scos în evidență și va rămâne o groapă de gunoi (cum este acum). Sprijinim campania care propune gradene de acces la apă, toalete accesibile pentru diverse categorii de utilizatori, renunțarea la gardurile vii care nu mai au niciun rol funcțional și estetic în secolul XXI, regândirea iluminatului, relocarea parcărilor care ocupă și acum spațiu verde, o legătură între maluri mai bine studiată”, arată ecologiștii.


Asociația Societatea Organizată Sustenabil - SOS Cluj propune ca „Primăria să își ia în serios declarațiile că înverzește Clujul cu proiecte de calitate care scot în evidență natura din oraș (Someșul, Canalul Morii, lacurile din Parcul Est și să se dezbată transparent toate proiectele care privesc amenajarea de spații verzi”.

Potrivit Primăriei, prin investiția propusă se urmărește reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii «Wild channel» și cadru natural, crearea/amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.


„Se vor realiza sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, loc de joacă pentru copii, zone verzi de recreere, mobilier urban nou și se va păstra biodiversitatea Canalului Morii. Vegetația existentă degradată va fi înlocuită și vor fi plantați noi arbori și arbuști. În plus, aleile pietonale, fântâna și sistemul de iluminat vor fi modernizate, se va amenaja un grup sanitar modern, cișmele ornamentale, rastel de biciclete și amenajări în jurul apei”, a precizat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

abonare newsletter