Actualitate

Nou pod peste Someș. Licitație de 5 mil. €

Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat, marți, 5 noiembrie, licitația pentru construirea noului pod de lângă Gară, la intersecția străzilor Oașului și Răsăritului.

Municipalitatea așteaptă ofertele de la firmele de construcții până în data de 9 decembrie. La începutul lunii septembrie, conducerea Primăriei a reconfirmat faptul că reabilitarea și construcția podurilor din oraș se află în fruntea priorităților în acest an. Ulterior, consilierii locali au aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „construire pod peste râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului”.

Valoarea contractului pentru “proiectare și execuție «construire pod peste râul Șomeșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în municipiul Cluj-Napoca»” este în valoare de 22.771.690 lei (aproximativ 5 milioane de euro).


„Podul Oaşului-Răsăritului, un pod nou care va fi pe lângă podul de cale ferată, va face legătura cu zona Gării şi Piaţa 1 Mai, cu zona Mărăşti. Va fi o nouă cale de circulaţie şi va descongestiona extrem de mult circulaţia din zonă. Astăzi (n.red. marți) va fi publicată pe site licitaţia pentru proiectare şi execuţie. De asemenea, ne dorim să prelungim şi drumul pe lângă calea ferată, să facem legătura cu podul care este de pe Fabricii, pentru că acel pod a fost proiectat acum 30-50 de ani, când a fost construit cu bretele care să permită intrarea şi ieşirea de pe pod”, a precizat Tarcea.

Anul trecut, Primăria a alocat 500.000 de lei pentru construirea podului. Totodată, durata estimată de realizare a investiției este de 24 luni, iar finanțarea investiției se face de la bugetul local. La începutul anului, viceprimarul spunea că proiectul Podului Oașului-Răsăritului se află în faza studiului de fezabilitate, afirmând că va ține cont de planurile municipalității cu malurile Someșului Mic.


„Inițial am propus o variantă de pod cu două benzi, am solicitat o variantă și pentru un pod cu patru benzi. Lucrurile sunt destul de clare, acest proiect va ține cont și de proiectul cu malurile Someșului, va fi un proiect integrat”, preciza Tarcea. „Varianta cu patru benzi permitea dublarea valorilor de trafic pe pod și reducerea posibilității de blocare a traficului auto pe pod în eventualitatea apariției unor blocaje de trafic pe străzile învecinate podului”, afirma, la începutul lunii septembrie, municipalitatea.

Nicio legătură directă între zona Clujana și Piața Gării

În prezent, legătura între zona industrial Clujana-Piața Gării se face prin Piața Abator, zonă foarte aglomerată mai tot timpul zilei. Acest lucru este datorat faptului că nu există o legătură direct între zona Clujana-strada Răsăritului-Parcul Feroviarilor-zona Piața Gării, ci doar o pasarelă pietonală Elisabeta în partea de nord a Parcului Feroviarilor care face legătura între Piața Gării și zona Clujana. Lipsa acestei legături directe conduce la trafic aglomerat, cu blocaje mai ales la intersecția străzilor Danil Bărceanu și Traian.


“În zona respectivă, traversarea râului Someș este asigurată de poduri rutiere aflate la distanțe mari unui față de altul, aspect care conduce la parcurgerea unei distanțe mai mari a participanților la trafic pentru a ajunge la destinație. Astfel, se ajunge la o intensitate foarte ridicată a traficului, care conduce la desfășurarea circulației în regim forțat, flux discontinuu și la atingerea și chiar depășirea capacității de circulație existente. Pentru a ajunge de pe strada Oașului pe strada Răsăritului și invers, traficul auto este nevoit să ocolească amplasamentul, aglomerându-se astfel intersecțiile unde sunt amplasate alte poduri peste râul Someș (Podul Abator și Podul Porțelanului), lucrări aflate în serviciu de circa 40-50 de ani și care vor necesita reparații capitale. Obiectivele preconizate prin realizarea investiției sunt asigurarea unui acces rapid pentru traficul auto și descongestionarea intersecțiilor din zonă, precum și la posibilitatea realizării unor activități economice și recreative în parcurile din zonă, asigurând accesul pietonilor și bicicliștilor)”, transmite municipalitatea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter