Actualitate

Floreștenii au aprins lumânări în „memoria” Drumului de Sud

Zeci de floreșteni au ieșit duminică în stradă să ceară asfaltarea Drumului de Sud.

Sătui să înghită praful lăsat în urmă de mașini, locuitorii din comuna Florești au ieșit, duminică, la un protest organizat.

Manifestarea  a avut loc duminică, 3 noiembrie, între orele 16:30-17:30, pe str. Răzoare, în fața blocului nr. 5A.


„Cerem Primăriei Florești asfaltarea de urgență a Drumului de Sud! Praful ne afectează sănătatea”, anunțau inițiatorii manifestației.

Floreștenii s-au săturat să inhaleze praful de la Centura de Sud care stă deja de luni de zile fără să se mai fi lucrat la ea. Din acest motiv, au ieșit în stradă și au aprins în mod simbolic lumânări pentru a „comemora” un proiect care pare să fi murit.


Unul dintre cele mai importante obiective pentru floreșteni este realizarea Centurii Ocolitoare de Sud, proiect care bate pasul pe loc de trei ani. Primarul comunei Florești, Horia Șulea, anunța în primăvara acestui an că speră ca într-un an de zile să fie finalizat proiectul. Însă nici vorbă de asfaltare. Șulea doar s-a lăudat cu o „intervenție ecologică în premieră”.

„Așa cum spuneam s-a intervenit în forță pe Răzoare, pe traseul drumului de Legăură Sud. (...) Lucrările vor continua pe întregul traseu. Este vorba de lucrări inedite de conservare a lucrărilor, care vor avea ca rezultat o suprafață de rulare similară cu cea a asfaltului”, a precizat Șulea, într-o postare pe Facebook.


Primarul din Florești susține că este vorba despre o „intervenție ecologică, în premieră națională”, pe bază de enzime, înșiruind apoi o serie de termeni specifici prin care descrie „lucrările aparte, inedite”, așa cum le-a denumit în cursul săptămânii trecute.

„Tehnic, avem scarificarea suprafeţei cu scarificator, crearea amestecului de apă cu enzima, în concentrație optimă, acoperirea suprafeței cu amestecul rezultat, omogenizarea stratului cu stabilizatorul, nivelare şi executare a pantelor în profil transversal cu autogrederul, compactarea cu cilindru compactor până la atingerea gradului de compactare optim, adică minim 93%”, a mai punctat edilul.


Ulterior lucrărilor pe fiecare tronson, Șulea dezvăluie că vor avea loc prelevări de eșantioane și analize de laborator, pentru stabilirea atingerii gradului adecvat de compactare. Colac peste pupăză, primarul din Florești își dorește pe viitor și introducerea unei linii de transport public în acea zonă.

Praful pe care floreștenii care locuiec în zonă însă nu a dispărut, motiv pentru care oamenii au simțit nevoia să iasă în stradă.


Despre construirea acestei variante ocolitoare se discută încă din anul 2016. La finele lunii aprilie 2016, primarul comunei Florești a anunțat că firma lui Nicolae Petri, Diferit SRL, va executa noul drum de legătură cu oraşul Cluj - Napoca. Aceasta oferise cel mai mic preţ, 28,4 milioane lei, în cadrul licitaţiei la care se mai înscriseseră alţi opt constructori, printre care nume mari precum italienii de la Tirrena Scavi şi austriecii de la Porr.

După aproape doi ani şi jumătate de la atribuirea contractului pentru construirea drumului de legătură între Floreşti şi Cluj – Napoca, lucrările au fost oprite deoarece constructorul a solicitat mai mulţi bani şi extinderea perioadei de execuţei a lucrărilor.

Etichete: protest floresti
abonare newsletter