Actualitate

FOTO/VIDEO Emoțiile Luminației i-au copleșit pe clujeni. Cimitirul Central s-a transformat într-o oază de pace, lumânări și flori

Cimitirul Central din Cluj-Napoca – Hajongard – s-a umplut, vineri seară, cu mii de lumânări și flori cu prilejul Luminației, sau Ziua Morților.

În ziua în care oamenii aprind o lumânare pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi, clujenii, ajutați și de vremea bună, au ieșit în număr mare să-și aducă aminte de cei care își dorm somnul de veci în Cimitirul Central.

Pentru unii a fost o ocazie să se reîntâlnească cu membrii familiei pe care nu i-au văzut de mult timp, alții au ieșit singuri, tăcuți, să lase măcar o floare la mormântul soților, soțiilor, părinților, bunicilor, prietenilor sau, în cele mai dureroase cazuri, copiilor trecuți la cele veșnice.


Mulți dintre ei s-au oprit, măcar pentru câteva minute, la spectacolul „Requiem aeternam” susținut de Claudiopolis Youth Orchestra, compusă în bună parte din membri ai Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, orchestra i-a încălzit pe clujenii adunați în număr mare cu un concert de suflet, emoționant.

„Ave Maria”, de Schubert, „Requiem aeternam” de Verdi sau „Lacrimosa” de Mozart au răsunat din instrumentele și vocile muzicienilor, oferindu-le oamenilor un prilej de reculegere, poate chiar de pace și liniște sufletească.


De-a lungul și de-a latul cimitirului, mirosul de ceară arsă a pătruns în nările celor care au străbătut aleile întunecate, luminate doar de lumânările așezate la marginea mormintelor.

Nu au fost uitate nici personalitățile marcante ale cimitirului, precum Gheorghe Dima, Emil Racoviță, Ion Agârbiceanu sau Iuliu Hațieganu, ori Apáczai Csere János, Brassai Sámuel, Janovics Jenő sau Bánffy Miklós, la mormântul cărora au fost așezate, de asemenea, lumânări și flori.


Unele locuri de veci au rămas în beznă, neîngrijite, fără o floare sau vreo lumânare. Poate că n-au ajuns de 1 noiembrie cei dragi, care sunt încă în viață...

foto&video: Raymond Füstös / Monitorul de Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter