monitorulcj.ro Menu
Actualitate

CUTREMUR la Cluj, seisme în serie în țară! Se apropie cutremurul de mari proporții...?

Nu mai puțin de cinci cutremure au fost înregistrate, joi, în decursul a doar câtorva ore, în mai multe regiuni din țară.

CUTREMUR la Cluj, seisme în serie în țară! Se apropie cutremurul de mari proporții...?

Unul dintre seisme – primul – a fost înregistrat în Transilvania, chiar în județul Cluj. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs joi dimineață, la ora 09:06, având o magnitudine de 2,3 pe scara Richter, la doar 5 kilometri adâncime. Acesta a fost urmat de alte patru seisme în zona Vrancea – Buzău.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 60km N de Cluj-Napoca, 147km E de Oradea, 167km N de Sibiu, 168km E de Debrecen, 192km S de Ivano-Frankivsk, 193km SV de Chernivtsi, 227km NV de Brașov, 228km NE de Arad, 246km E de Miskolc, 247km V de Bacău”, se arată în notificarea remisă de INFP.


Potrivit specialiștilor, în România, statistic, cutremurele cu magnitudinea de 6+ pe scara Richter apar în zona Vrancea la aproximativ fiecare 10 ani. Mai departe, cutremurele cu magnitudinea 7 se produc la circa fiecare 33 ani, în timp ce seismele cu magnitudinea de peste 7,5 au loc la fiecare 80 de ani.

Cutremurul din Vrancea din 1940 – în urmă cu 79 de ani – a avut o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 133 km, curmând viața a cel puțin 1.000 de persoane. Cutremurul din 1977, resimțit din plin și la București, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 94 km. Peste 1.500 de români și-au pierdut viața în seismul produs în urmă cu 42 de ani, printre care și regretatul actor Toma Caragiu, la care s-au adăugat și sute de victime din Bulgaria, respectiv (actuala) Rep. Moldova.


CITEȘTE ȘI: Cât de ferit este Clujul de cutremure?