Actualitate

CUTREMUR la Cluj, seisme în serie în țară! Se apropie cutremurul de mari proporții...?

Nu mai puțin de cinci cutremure au fost înregistrate, joi, în decursul a doar câtorva ore, în mai multe regiuni din țară.

CUTREMUR la Cluj, seisme în serie în țară! Se apropie cutremurul de mari proporții...? CUTREMUR la Cluj, seisme în serie în țară! Se apropie cutremurul de mari proporții...?

Unul dintre seisme – primul – a fost înregistrat în Transilvania, chiar în județul Cluj. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs joi dimineață, la ora 09:06, având o magnitudine de 2,3 pe scara Richter, la doar 5 kilometri adâncime. Acesta a fost urmat de alte patru seisme în zona Vrancea – Buzău.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 60km N de Cluj-Napoca, 147km E de Oradea, 167km N de Sibiu, 168km E de Debrecen, 192km S de Ivano-Frankivsk, 193km SV de Chernivtsi, 227km NV de Brașov, 228km NE de Arad, 246km E de Miskolc, 247km V de Bacău”, se arată în notificarea remisă de INFP.


Potrivit specialiștilor, în România, statistic, cutremurele cu magnitudinea de 6+ pe scara Richter apar în zona Vrancea la aproximativ fiecare 10 ani. Mai departe, cutremurele cu magnitudinea 7 se produc la circa fiecare 33 ani, în timp ce seismele cu magnitudinea de peste 7,5 au loc la fiecare 80 de ani.

Cutremurul din Vrancea din 1940 – în urmă cu 79 de ani – a avut o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, la o adâncime de 133 km, curmând viața a cel puțin 1.000 de persoane. Cutremurul din 1977, resimțit din plin și la București, a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 94 km. Peste 1.500 de români și-au pierdut viața în seismul produs în urmă cu 42 de ani, printre care și regretatul actor Toma Caragiu, la care s-au adăugat și sute de victime din Bulgaria, respectiv (actuala) Rep. Moldova.


CITEȘTE ȘI: Cât de ferit este Clujul de cutremure?

abonare newsletter