Actualitate

WiFi gratuit de la UE! Ce localități din Cluj și-au încercat norocul, care sunt comunele leneșe

Ca urmare a celei de-a treia runde de înscrieri WiFi4EU din luna septembrie, peste 1.780 de municipalități din Europa vor primi de la Comisia Europeană vouchere în valoare de 15.000 de euro pentru a acoperi costurile de achiziție și de instalare a echipamentelor WiFi.

Wi-Fi gratuit de la UE! Ce localități din Cluj și-au încercat norocul, care sunt comunele „leneșe”? Wi-Fi gratuit de la UE! Ce localități din Cluj și-au încercat norocul, care sunt comunele „leneșe”?

Punctele de acces wireless (fără fir) vor fi instalate în locuri precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice. În România, 142 de localități au fost desemnate câștigătoare. Comisia Europeană precizează că un număr de şapte state (Spania, Italia, Germania, Franţa, România, Austria şi Ungaria) au primit numărul maxim de vouchere disponibile pentru o singură ţară membră.

„Proiectul WiFi4EU se desfășoară pe parcursul a mai multor apeluri, în toate cele 28 de state membre, precum și în Norvegia și Islanda. Odată ce municipalitățile s-au înregistrat pe platforma WiFi4EU, acestea vor putea aplica pentru un voucher printr-un simplu click. Comisia Europeană va selecta beneficiarii în ordinea înscrierilor, asigurând respectarea echilibrului geografic”, a precizat europarlamentarul PNL Daniel Buda.


26,7 milioane de euro au fost disponibile pentru această rundă și mai mult de 11.000 de cereri au fost depuse. Beneficiarii au fost aleși pe criteriul „primul venit primul servit”, ținându-se cont și de echilibrul geografic. În rundele precedente, 6.200 de municipalități au primit vouchere, bugetul fiind de 42 milioane de euro pentru prima etapă (2.800 de câștigători) și 51 de milioane de euro pentru cea de-a doua rundă (3.400 câștigători). Următoarea perioadă de aplicații va avea loc înainte de finalul anului 2020.

Câte localități din Cluj s-au înregistrat?

Vă reamintim că Primăria municipiului Cluj-Napoca a câștigat deja un proiect în valoare de 15.000 de euro din partea Comisiei Europene pentru instalarea în spațiile publice a mai multor puncte wireless de acces deschis la internet. După zona centrală, respectiv autobuzele și tramvaiele clujene, a venit rândul altor 18 locații pentru internet gratuit. Potrivit WiFi4EU, nu mai puțin de 49 de localități din județul Cluj s-au înregistrat până în prezent pe platforma online pentru a-și asigura șansa de a spera la un voucher.


Comunele Aghireşu, Aiton, Aluniş, Apahida, Aşchileu, Baciu, Bonţida, Călăraşi, Cămăraşu, Ceanu Mare, Chinteni, Ciurila, Dăbâca, Feleacu, Floreşti, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Iara, Iclod, Izvoru Crişului, Jichişu de Jos, Jucu, Mărişel, Mica, Mihai Viteazu, Moldoveneşti, Pălatca, Petreştii de Jos, Ploscoş, Poieni, Recea-Cristur, Săcuieu, Săvădisla, Sâncraiu, Sânpaul, Sic, Tureni, Unguraş, Vad, Valea Ierii și Viişoara, orașul Huedin, respectiv municipiile Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Gherla și Turda figurează, la data de 1 noiembrie, ca fiind înregistrate pe platforma WiFi4EU.

Comunele clujene care nu s-au obosit, cel puțin până în prezent, nici măcar să completeze formularul de înregistrare pe platforma online sunt: Băișoara, Beliș, Bobâlna, Borșa, Buza, Căianu, Călățele, Căpușu Mare, Cășeiu, Cătina, Câțcău, Chiuiești, Ciucea, Cojocna, Cornești, Cuzdrioara, Luna, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mintiu Gherlii, Mociu, Negreni, Panticeu, Râșca, Săndulești, Sânmartin, Tritenii de Jos, Țaga și Vultureni.


CITEȘTE ȘI: Primăria Cluj-Napoca va introduce 18 noi locații de WI-FI gratuit

Ultimele Stiri
abonare newsletter