Actualitate

Se majorează tarifele de taxi? Emil Boc: „Nu evităm subiectul”

Primăria refuză constant, încă de anul trecut, să majoreze tarifele la taximetrie în Cluj-Napoca.

Companiile din oraș cereau, ca de la 1 august, exact când începea festivalul Untold, prețurile să fie majorate la 3,75 lei/km pe timp de zi și la 4,50 lei/km pe timp de noapte. Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a solicitat majorarea tarifelor de transport în regim de taxi justificând că “tarifele practicate de transportatorii autorizați de UAT Cluj-Napoca nu au suferit modificări în ultimii 6 ani”.

Taximetriştii spun că Primăria a refuzat solicitarea Asociației de majorare a tarifelor “fără nicio explicație”.


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit, joi, despre posibilele majorări ale tarifelor de taxi. Astfel, întrebat de un ascultător despre aceste majorări, edilul a precizat că acest subiect este deja în analiză.

„Trebuie să vină un raport nou al taximetriștilor, prin care solicită aceste majorări. Le analizăm, pe lege, și vom proceda în consecință. Am spus că nu vom evita subiectul. Le-am luat în ordine. Ne-a trebuit regulamentul de taxi, pentru că trebuie să vă reînnoiți licența până la începutul anului viitor și l-am adoptat în termen ca să se poată face acest lucru, iar acum ne ocupăm de acest subiect, analizând pe lege ce se poate face în acest sens. Subiectul este deschis în analiză la Primărie și de a se aplica. Exact cum am făcut și cu regulamentul pentru activitatea de taximetrie, unde am găsit numitorul comun, să se introducă din 2021 sistemul de plată cu cardul”, a declarat Emil Boc.


În vara acestui an, Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania a trimis un document prin care solicita Consiliului Local majorarea tarifelor de taxi până la 3,75 lei/km, pe timp de zi și 4,5 lei/km pe timp de noapte.

“Asociația a solicitat în cursul anului 2018 ajustarea tarifelor, conform legii, cu IPC (indicele prețurilor de consum). Având în vedere realitățiile economice, creșterea cheltuielilor care compun tariful de transport, predictibilitatea economică din domeniu, necesitatea investițiilor majore în parcul auto, creșterea calității serviciului de taximetrie din Cluj-Napoca, am solicitat Administrației majorarea tarifelor de transport. Am depus un memoriu tehnico-economic la serviciul responsabil din cadrul Primăriei, memoriu care conține toate justificările cerute de legile si normativele în vigoare  necesare aprobării modificărilor tarifare. Tariful maximal rezultat, respectiv 3,75/km tarif de zi și 4,50lei/km este un tarif cu caracter general, nefiind obligatoriu pentru transportatorii autorizați, fiecare dispecer autorizat ajustand tarifele practicate conform solicitărilor venite de la transportatorii arondați”, susţin taximetriştii.


Conform datelor oficiale, în acest moment pe raza municipiului Cluj-Napoca își desfășoară activitate  2.469 de taximetriști.

Regulament nou de taxi


Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a adoptat, pe 1 octombrie, regulamentul de taximetrie pentru următoarea perioadă.

2.500 este numărul maxim de taximetre în Cluj-Napoca, anunță primarul Emil Boc. Dintre acestea, 2.469 posedă licențe standard, în timp ce 31 de licențe sunt păstrate exclusiv pentru taximetrele electrice.


„Din 2021, toate taximetrele vor fi dotate cu POS, să poți plăti cu cardul, iar din 2022, toate mașinile de taxi vor fi de cel puțin Euro 5, pentru a diminua poluarea în oraș și pentru a asigura un transport de calitate. De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea să sesizeze nemulțumirile, dacă va fi cazul”, a dezvăluit edilul, în cadrul unei emisiuni radio.

Ultimele Stiri
abonare newsletter