Actualitate

Cetățuia era un loc rău-famat, evitat de clujeni. Cum este astăzi?

Dealul Cetățuia oferea și în urmă cu un secol o priveliște asupra Clujului, care poate să taie oricui respirația. Însă, pe vremuri, zona nu era pentru plimbări romantice. Chiar era o zonă rău-famată pe care clujenii o evitau.

În Evul Mediu și mai târziu, pe acest deal se aflau viile clujenilor. Dealul se află la o altitudine de 65 de metri deasupra orașului și 400 de metri deasupra nivelului mării. De-a lungul timpului, dealul a constituit un important punct strategic, de pe care se putea controla cetatea Clujului.

„La începutul secolului al XX-lea, pe versantul sud-vestic al dealului, s-a realizat, cu ajutorul armatei, o promenadă în serpentine, numită Elisabeta, în amintirea împărătesei asasinate la Geneva. Același nume în va purta, până în prezent, podul pietonal de peste Someșul Mic, construit în anul 1902”, a explicat profesorul Vladimir Bogosavlievici în volumul „Re-descoperim Clujul”.


La începutul secolului al XX-lea, până după perioada interbelică, inclusiv în anii '60 ai secolului al XX-lea, pe Dealul Cetățuii era un cartier rău-famat.

„Era insalubu, cu spelunci și, până în anul 1948, vordeluri. Acest cartier purta numele de Cartierul de Sub Coastă, după numele străzii. Azi, această stradă poartă numele generalului din Primul Război Mondial, Ion Dragalina. Întreaga zonă a fost demolată în anii '60 ai secolului XX , după care s-au construit cele cinci blocuri de pe malul Someșului Mic”, se mai arată în volum.


 

Etichete: cetatuie
abonare newsletter