Actualitate

Taxa de oxigen a fost aprobată în Capitală. Va urma Clujul exemplul?

Introducerea taxei Oxigen a fost aprobată săptămâna trecută, de către consilierii municipali, pentru a reduce nivelul de poluare din Capitală. Ce spun autoritățile clujene despre introducerea unei astfel de taxe în Cluj-Napoca?

Proiectul a fost votat cu un amendament prin care maşinile non-euro, Euro 1 şi 2 vor fi interzise din data de 1.01 2022, iar Euro 3 va fi interzis din 2024. De asemenea, din 1 ianuarie 2020, în București se va plăti o vignietă pentru poluare, a cărei preț diferă în funcție de mașină. Reprezentanții municipiului Cluj-Napoca spun că deși, în esență este o idee bună, trebuie multe detalii puse la punct.

„Ne dorim să avem un aer cât mai curat la Cluj-Napoca. Am avut discuții, dar nu aș putea spune că acest proiect este într-o fază avansată. Urmărim și noi cu foarte mare interes modul cum vor să aplice cei de la București această propunere. Este destul de complicat pentru că eu am câteva întrebări la care nu am văzut niciun răspuns. Dacă pentru cei care locuiesc la București este foarte simplu, că datele există la primărie și poți să le iei și să aplici această taxă, ce se întâmplă cu cei care sunt din alte județe? Pentru că nu există o bază de date interconectată. De aceea trebuie să ne gândim prima dată cum facem bazele de date să fie interconectate, cum reușim să integrăm toate aceste lucruri și după aceea să ne gândim să punem aceste taxe. În al doilea rând trebuie să fie oferite și alternative pentru cei care vin la Cluj. Problema aici a pornit mai din timp fiindcă, din nefericire, tot acest guvern a scos acea taxă de timbru și toate rablele din Europa. La Cluj-Napoca estimarea este undeva la 17.000 de mașini care au fost aduse și încercăm prin diverse metode pe care le vom aplica pe viitor să eliminăm mașinile poluante din Cluj-Napoca”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei emisiuni.

Etichete: cluj poluare
abonare newsletter