Actualitate

Toamna e „nebun de frumoasă la Cluj” - FOTO

Odată cu îngălbenirea frunzelor și, implicit, a orașului, Cluj-Napoca se trezește parcă dintr-un somn în care intră odată cu venirea verii. Toamna, însă, prinde iar viață când stuedenții se întorc din toate colțurile țării!

Toamna și-a intrat deplin în drepturi, chiar dacă până acum a fost blândă. Au început și ploile, vântul e rece, iar clujenii și-au scos din dulap hainele mai groase. Însă orașul e viu! Studenții râd, glumesc, însuflețesc atât centrul, cât și străzile mai puțin circulate. Frunzele galbene și portocalii au făcut deja covoare peste tot, iar cei cărora Clujul le-a intrat în suflet nu pot să nu asocieze această perioadă cu un vers care a devenit celebru: „E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, din poezia „De Juventute”, scrisă de poetul Horia Bădescu, o poezie ca o declarație de dragoste.

„Poezia aceasta este legată de iubirea mea pentru Clujul în care trăiesc de mai bine de jumătate de secol. Este legată de tot ceea ce ține de latura asta studențească, universitară. Estul Clujul miilor de oameni care s-au format aici și care au posibilitatea să retrăiască în fiecare toamnă și atmosfera universitară lu deopotrivă minunatele toamne ale Clujului. Se mai întâmplă uneori să nu fie nebun de frumoase. Dar, de obicei, toamnele sunt nebun de frumoase la Cluj. Iubesc acest oraș în care m-am format, în care mi-am trăit viața, căruia i-am dedicat poeme și nu numai. I-am dăruit un festival de poezie, Festivalul Blaga, i-am dăruit câțiva ani Teatrului Național, unde am fost director, am reînfințat radioul după Revoluție. M-am implicat în viața orașului și l-am iubit ca cetățean și ca scriitor”, a explicat poetul Horia Bădescu.



„De Juventute”

Ascultă cum cântă întâiele brume,
dezmăţ de culori e-n copacii ursuzi.
Acum te poţi pierde pe străzi fără nume,
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj.
Acum bate-n turnuri o oră regală,
din vechi manuscripte vocabule ies,
e-un ceas când oraşul în haine de gală
începe să cânte .


O stea poţi purta noaptea asta pe umăr
poţi iubi, poţi vorbi cu prietenii duşi,
poţi uita anii care se-adună la număr;
e toamnă nebun de frumoasă la Cluj!

 


 

Etichete: cluj toamna
Ultimele Stiri
abonare newsletter