monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primăria modernizează Parcul Farmec. Loc de promenadă pe marginea Canalului Morii / FOTO

În ședința de Consiliu Local de joi, 31 octombrie, va fi supus la vot proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea și reabilitarea Parcului Farmec din Cluj-Napoca.

Primăria modernizează Parcul Farmec. Loc de promenadă pentru clujeni pe marginea Canalului Morii, sursă foto: Facebook Dan Tarcea

Parcul Farmec este amplasat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști, pe o suprafață totală de teren de 3.125 mp, din care 2.455 mp suprafață de zonă verde, 1.696 mp gard viu, 670 mp alei pavele și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1.233 mp și lungime canal 180 m.

„În prezent, Parcul Farmec este un parc cu arbori îmbătrâniți, ramuri uscate, debilitați și înclinați, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, mese cu pavilion etc.), care nu mai reprezintă nicio estetică urbană. Investiția care se dorește a fi realizată are ca scop principal modernizarea Parcului Farmec, un parc cu caracter de recreere și promenadă pe marginea Canalului Morii”, se arată în Hotărârea 53/31.10.2019 pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea Parcului Farmec din municipiul Cluj-Napoca”.


Prin investiția propusă se urmărește reabilitarea și modernizarea parcului, care să satisfacă categorii variate de vârstă, dar și diferite preocupări ale vizitatorilor/cetățenilor, realizarea de sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, sectoare pentru joacă copii, păstrând de asemenea intactă biodiversitatea Canalului Morii «Wild channel» și cadru natural, crearea/amenajarea unei zone verzi de recreere, dotarea cu mobilier urban nou, precum și alte lucrări adiacente.

Pentru modernizarea și reabilitarea parcului, proiectul propune următoarele:


– eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene,
– după caz, vegetația existentă (cu referire la arbori/arbuști) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Cluj-Napoca;
– modernizarea sistemului de iluminat și fântâni arteziene;
– montarea unui sistem de irigații;
– dotări urbane;
– plantarea de material dendrologic;
– refacerea aleilor pietonale și trotuare prin pavare;
– treceri peste apă și amenajări de lângă apă;
– montare cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete;
– amenajare grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole;
– sistem de supraveghere video și conexiune la internet.

„Se vor realiza sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, loc de joacă pentru copii, zone verzi de recreere, mobilier urban nou și se va păstra biodiversitatea Canalului Morii. Vegetația existentă degradată va fi înlocuită și vor fi plantați noi arbori și arbuști. În plus, aleile pietonale, fântâna și sistemul de iluminat vor fi modernizate, se va amenaja un grup sanitar modern, cișmele ornamentale, rastel de biciclete și amenajări în jurul apei”, a precizat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.


Valoarea totală a proiectului se ridică la 2.533.529,74 lei cu TVA (peste 532.000 de euro), suportată din bugetul local al municipiului. Durata de realizare este de 16 luni.