Actualitate

Mormintele unor războinici celți, vechi de peste 2200 de ani, descoperite la limita cu județul

Săpăturile arheologice efectuate în ultimele zile pe raza localității Sălcuța, jud. Bistrița-Năsăud, au scos la iveală osemintele unor războinici celți, vechi de peste două milenii.

Mormintele unor războinici celți, vechi de peste 2.200 de ani, descoperite la limita cu județul Cluj, sursă foto: Bistrițeanul.ro Mormintele unor războinici celți, vechi de peste 2.200 de ani, descoperite la limita cu județul Cluj, sursă foto: Bistrițeanul.ro

Specialiştii arheologi de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud au descoperit, în cadrul aplasamentului necropolei celtice din Sălcuța (com. Sânmihaiu de Câmpie), trei morminte celtice. Războincii au fost înhumați sau incineraţi alături de spada, cuţitul, toporul sau lancea cu care au luptat, scrie bistriteanul.ro. Astfel, s-a ajuns la nu mai puțin de 13 morminte celtice descoperite în zonă, în ultimii ani.

„Avem 13 morminte descoperite şi alte două în curs de cercetare. Continuăm săpăturile până la sfârşitul lunii octombrie, pentru că după aceea se anunţă ploi, iar noi vom fi nevoiţi să întrerupem cercetările, până spre primăvară, anul viitor, când vremea va fi favorabilă”, a explicat George Marinescu, cercetător dr. arheolog la Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud.


„Celţii au migrat din vestul Europei, din răsăritul Franţei şi sudul Germaniei de azi, spre Panonia. De acolo, pe cursul Someşului, au pătruns în Transilvania… Majoritatea mormintelor celtice sunt de incineraţie, doar o mică parte sunt de inhumaţie. Cele mai bogate în inventor funerar sunt cele de incineraţie. Aceste morminte respectau şi statutul persoanei decedate, familia îi punea în mormânt inclusiv armele specifice de luptă. Dacă era femeie, familia îi punea şi podoabele în mormânt”, a mai precizat George Marinescu.

Cercetătorul susține că, din păcate pentru arheologi, toate obiectele găsite în morminte – arme şi podoabe – sunt trecute prin foc. Așadar, persoanele decedate erau aşezate pe ruguri cu tot cu arme sau podoabe. Totodată, cercetările antropologice care urmează să fie realizate asupra osemintelor îi vor ajuta pe cercetători să stabilească vârsta, sexul sau bolile de care ar fi suferit războinicii înmormântați la Sălcuţa.

Etichete: morminte
Ultimele Stiri
abonare newsletter