Actualitate

Daniel David: „De ce să lăsăm țara altora numai pentru că sunt la putere o perioadă?”

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a declarat în cadrul unei emisiuni că au fost două momente în care a luat în considerare să plece din țară.

„Acum 2-3 ani, eram aproape să plec din țară. M-am enervat, până la urmă, spunându-mi: De ce să lăsăm țara altora?”, a spus profesor doctor Daniel David.

„Da, au fost două momente. Când am terminat postdoctoratul nu știam dacă mă întorc în țară sau rămân în Statele Unite ale Americii. Până la urmă m-am întors în țară, asta pentru că a fost un leadership deștept la Universitatea Babeș Bolyai care mi-a spus: vino și fă la universitate ce ai făcut acolo, având toată libertatea. A contat foarte mult, altfel aș fi rămas acolo”, a punctat profesorul universitar.


Nu a întrerupt legătura cu SUA, pentru că, spune acesta, nu are încredere că lucrurile merg bine. „De aceea am rămas profesor asociat acolo. Vă spun sincer, s-a întâmplat în urmă cu 2-3 ani, când am văzut ca ceva ce era de neconceput să se mai întâmple într-o Românie modernă, adică, la cele mai mari universități ale țării care dau competitivitate cât pot ele, acestei țări în bătălia la nivel global, cu alte țări care au în spate cercetare și universități puternice, tu le tai locurile la masterat și la doctorat? Asta a fost ceva de neconceput. În loc să le dai în plus, tu le-ai tăiat. Doi. Ai interzis evaluatorii externi”, a punctat profesorul Daniel Davidm potrivit Republica.ro.

„Vă dați seama, într-o Românie modernă, când cercetarea e globalizată, ai interzis evaluatorii externi în proiectele de granturi. Pentru noi, cei din domeniul științei, e ceva de neconceput, ceva ce ține de regimuri totalitare, adică e o prostie, fiindcă tu îți sabotezi practic competitivitatea ca țară, lovind în aceste motoare care înseamnă universitățile tradiționale, cercetarea. Cine îți spune pe ce să dai banul public? Dar de ce să spună un ministru, care nu are experiență în domeniul respectiv și să nu spună un premiat Nobel, care să spună ok, dacă ai banii ăștia, dă-i pe tema asta, tema asta contează, tema asta va schimba ceva în domeniu”.


 

 

abonare newsletter