monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Primele minute ale intervenției de la Colectiv, filmate de un subofițer ISU, ținute ascunse 4 ani

La patru ani de la incendiul din Colectiv, ziarul Libertatea va face publică astăzi o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei. Sunt imagini care nu au fost văzute niciodată.

Foto: ISU via libertatea.ro

În această înregistrare se vede haosul care a domnit în primele minute ale intervenției de la incendiul din seara zilei de 30 octombrie 2015. Ele nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, deoarece au fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, precizează Libertatea.

„Pentru că în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată!”, a declarat cel care a surprins aceste imagini, potrivit sursei citate.


Imaginile încep în jurul orei 22:43, în momentul în care omul a ajuns acolo cu primul echipaj ISU-SMURD, durează 20 de minute, dar nu se încheie la ora 23:03, ci mai târziu, din cauza pauzelor de filmare.

„Înainte ca autoritățile să ne explice că intervenția nu e în haos, că oamenilor nici măcar nu li se ia pulsul de către salvatori, bun, vor explica imaginile, vor spune că a fost perfect, dar până atunci întreb este: dacă totul a fost perfect, de ce ați ascuns imaginile? Sunt 20 de minute de imagine”, a spus jurnalistul Cătălin Tolontan.


El a adăugat că aceste întrebări nu sunt retorice: „Așteptăm răspuns la ele! Au nevoie de un răspuns din partea ISU, IGSU, Ministerului de Interne, lui Raed Arafat”.

„De ce aceste imagini au fost ascunse? De ce nu sunt la dosar? De ce atunci când Corpul de Control al guvernului Cioloș a făcut un raport critic nu a avut aceste imagini? De ce s-a închis permanent gura familiilor victimelor de la Colectiv, fără să fie prezentat filmul oficial pe care Libertatea îl va prezenta la 10.30? De ce tot timpul s-a ascuns acest film? Cum de Raed Arafat a făcut analize și lecții învățate, așa cum se numea raportul acela, altfel onorabil, și de care toată lumea trebuie să țină seama, fără să aibă principalul element, pentru că acest film ca și altele de la intervenții au mai multe ținte, au un scop multiplu: să fie arătate publicului dacă acțiunile sunt un succes, să-i păzească pe pompieri de situații delicate și mai ales să facă analiza pe intervenție, pentru ca următoarea să fie mai bună”, a completat Cătălin Tolontan.

Etichete: colectiv isu