monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Modernizarea străzii Tipografiei, la a patra strigare!

Primăria Cluj-Napoca a (re)lansat a patra oară licitația pentru amenajarea și modernizarea străzii Tipografiei (tronson 2). Valoarea contractului este de 1,2 milioane lei.

Primăria a mai încercat de trei ori să liciteze lucrările pentru această investiție. Firmele nu s-au înghesuit să depună oferte, astfel că toate aceste licitații au fost anulate.

Strada Tipografiei. Trotuare pentru pietoni


Strada Tipografiei traversează centrul orașului de la strada Regele Ferdinand la vest până la strada Frederic Joliot Curie în est și este în interiorul limitei nordice a celei de a doua incinte medievale a orașului. Principalul obiectiv de pe strada Tipografiei este Turnul Pompierilor.

În prezent, strada Tipografiei este dominată de circulația auto din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și cu un fir de circulație auto cu sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de gâtuire în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.


"Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni. Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei se va face utilizând pavaje din pavele granit și dale de piatră granit. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajat sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de stat jos din lemn. La fiecare arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte", arată Primăria.

Durata de realizare a investiției este de 9 luni.


Proiect de 5 mil. € pentru a scăpa centrul Clujului de mașini

Străzile Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola vor fi reamenajate, în sensul eliminării traficului auto şi transformării acestora în zone preponderent pietonale. Proiectul se ridică la 5 milioane de euro.


Primăria Cluj-Napoca vrea să schimbe aproape în integralitate aspectul străzilor Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola.

Pe scurt, cele mai importante schimbări vizează: banda de circulaţie care există în prezent pe Regele Ferdinand dinspre Gară spre Piaţa Unirii devine bandă dedicată transportului în comun, lărgirea trotuarelor şi desfiinţarea parcărilor de pe străzile Sextil Puşcariu şi Emile Zola, dar şi de pe Tipografiei. Şi zona din faţa magazinului Central va fi reamenajată. O provocare pentru municipalitate este şi reamenajarea zonei din faţa CEC Bank de la Prefectură.


Consilierii locali au aprobat anul acesta cheltuielile legate de proiectul “Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo, modernizarea străzii Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”.

Valoarea totală a proiectului este de 23.056.185 lei, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca fiind de 1,6 milioane lei.

Anul trecut în octombrie, municipiul Cluj-Napoca a depus spre finanțare europeană proiectul privind modernizarea străzii Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente.