monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Când inconștiența părinților ucide. 400 de copii implicaţi în accidente rutiere la Cluj nu purtau centura de siguranță

Jumătate dintre copiii pasageri implicați în accidente rutiere din județul Cluj, în 2018, nu erau așezați în scaune auto și nu aveau pusă centura de siguranță.

Potrivit unui studiu, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, 2 din 10 copii transportați în mașină nu purtau un sistem de siguranță, iar dintre cei care purtau, doar jumătate erau asigurați într-un sistem potrivit în funcție de înălțime, greutate și vârstă.

"800 de copii au fost implicaţi în accidente rutiere în Cluj în perioada 2015-2016, constatându-se că jumătate dintre cei care erau în maşini nu purtau centuri de siguranţă. Potrivit a două studii, realizate în 2014 şi 2018, peste 20% dintre copiii din Cluj-Napoca observaţi în trafic nu purtau niciun fel de sistem de siguranţă, jumătate dintre aceştia nefiind aşezaţi corespunzător în scaune sau scoici în funcţie de înălţime, vârstă şi greutate", a declarat, la rândul său, reprezentantul UBB, Erika Bărăgan.


Poliţiştii Serviciului Rutier din IPJ Cluj au lansat un proiect, în premieră naţională, care are ca scop verificarea modului în care sunt montate scaunele auto în maşini, pentru reducerea accidentelor în care sunt implicaţi copii.

"La nivelul judeţului Cluj se va derula, timp de un an, începând cu luna noiembrie, un plan de acţiuni, în premieră naţională, în cadrul proiectului 'Copil iubit la bord', cu scopul de a reduce numărul de copii răniţi sau decedaţi în accidentele rutiere. Poliţiştii Serviciului Rutier vor derula acţiuni în trafic dedicate acestui domeniu şi vor face, în prima etapă, recomandări şoferilor privind utilizarea scaunelor auto pentru copii, după care se va trece la aplicarea de sancţiuni. Vor avea loc instruiri practice în care poliţiştii vor învăţa cum se montează un scaun auto în maşină, cum se prinde corect un copil într-un astfel de scaun", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Biroului pentru Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Cluj, Gina Pop.


Potrivit acesteia, vor avea loc şi întâlniri cu preşcolari şi elevi şi cu părinţii acestora, pentru a-i instrui cu privire la rolul scaunelor pentru copii şi la modul de utilizare pe categorii de vârstă şi înălţime.