monitorulcj.ro Menu
Actualitate

România, la coada Europei în ceea ce privește piața de carte

Românii se mențin în continuare în coada clasamentului european, la capitolul numărului de cărți citite. Potrivit unor cifre Eurostat, doar 1,3 milioane de români cumpără într-un an de zile cel puțin o carte.

România are cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană. Cifre dramatice: doar 6,5% dintre români cumpără cel puțin o carte într-un an de zile.


Piața de carte din țara noastră este estimată la 60 de milioane de euro, la egalitate cu Bulgaria, în condițiile în care vecinii noștri au o populație de trei ori mai mică. În  Ungaria, țară cu o populație de două ori mai mică decât cea a României, piața de carte este estimată la 140 de milioane de euro. Până și Slovenia, care are doar două milioane de locuitori, are o piață de carte estimată la 75 de milioane de euro.

Germania este lider pe continent în ceea ce privește piața de carte, cu 9 miliarde de euro anual. În Italia, vorbim despre două miliarde de euro anual, țară în care elevii primesc la vârsta de 18 ani cadou din partea statului un voucher în valoare de 500 de euro, ce poate fi utilizat la achiziția de cărți, filme, bilete la concerte, acces la muzee, din care 70% sunt folosiți la achiziția de carte.