Actualitate

Cinci controale în cinci ani, zero sancțiuni la Tarnița: „Anarhie instituțională, Garda de Mediu doarme?”

În ultimii 5 ani, Ministerul Mediului prin Garda Națională de Mediu a efectuat doar cinci acțiuni pentru identificarea evacuărilor de ape uzate fecaloid-menajer din zona lacului Tarnița.

Cinci controale în cinci ani, zero sancțiuni la Tarnița: „Anarhie instituțională, Garda de Mediu doarme?” Cinci controale în cinci ani, zero sancțiuni la Tarnița: „Anarhie instituțională, Garda de Mediu doarme?”

Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra a cerut informații de la Ministerul Mediului privind activitatea Gărzii Naționale de Mediu în zona lacului Tarnița, subiect intens dezbătut în ultimele săptămâni. Potrivit răspunsului primit din partea reprezentanților ministerului, în ultimii cinci ani, doar cinci controale s-au efectuat la Tarnița, dintre care trei anul acesta, după izbucnirea scandalului ecologic.

„Două controale în cinci ani a efectuat Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Cluj pentru identificarea evacuărilor de ape uzate fecaloid-menajer, una în 2015, alta în 2018, apoi încă trei în 2019 după începerea scandalului din zona Tarniţa şi după ce prefectul Clujului, Ioan Aurel Cherecheș şi subprefectul Ioan Alin Danci s-au mobilizat şi au organizat ședințe de lucru care au avut ca temă evaluarea și rezolvarea problemelor de legalitate privind navigația pe lacurile de acumulare și cursurile de apă din zona montană a județului Cluj”, a declarat Nasra.


Interesant este faptul că în urma celor cinci controale, reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu nu au aplicat nicio sancțiune contravențională, aceștia negăsind nicio ilegalitate.

„Ministerul Mediului prin Garda Națională de Mediu (...) nu a constatat evacuări de ape uzate de la cabanele sau pontoanele din zona lacului Tarnița și nici nu a aplicat sancțiuni contravenționale. Precizăm faptul că Garda Națională de Mediu SCJ Cluj nu are încheiat un protocol de colaborare cu Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitănie Dej”, se arată în răspunsul primit de deputatul clujean.


„Solicit pe această cale Gărzii Naționale de Mediu, Comisariatul Judeţean Cluj să facă publică activitatea de control pe toate lacurile din Cluj în ultimii cinci ani şi să ia măsuri cu privire la încheierea unui protocol instituţional cu Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej, protocol amintit de altfel în răspunsul primit de la Ministerul Mediului!”, a mai precizat Horia Nasra.

Ultimele Stiri
abonare newsletter