Actualitate

31 de licențe de taxi mai sunt disponibile în Cluj-Napoca. Care e condiția (aproape) imposibilă pusă de Primărie?

Taximetriștii care vor să obțină o licență în municipiul Cluj-Napoca trebuie să aibă mașini electrice.

Doar 31 de licențe de taximetrie mai sunt disponibile în Cluj-Napoca și vor fi acordate exclusiv pentru ceea ce municipalitatea numește „autorizații verzi”, adică pentru mașini electrice. În plus, Primăria vrea ca în următorii doi ani taximetriștii să își schimbe mașinile cu unele care poluează mai puțin.

Taximetriștii pot încărca mașinile electrice la una dintre cele 18 stații special amenajate pe domeniul public din Cluj. Prima utilizare pe zi este gratuită, iar apoi costul este de 2 lei/KW. Încărcarea durează aproximativ o oră și, cu un „plin”, pot fi parcurși 300 de km.


O soluție mai simplă și mai ieftină este încărcarea la domiciliu, unde kilowattul costă numai 65 de bani, iar o mașină consumă circa 6 lei pentru a parcurge 100 de kilometri.

Despre noile reguli pentru activitatea de taximetrie se vorbește încă din vară, iar propunerile vizau initial înlocuirea mașinilor vechi, poluante, cu unele noi, cu norme de poluare mai mici de euro 5. Regula privind vehiculele electrice a apărut în urma unei dezbateri publice.


De asemenea, taximetriștii clujeni vor fi obligați ca până în 2021 să aibă în mașini dispozitive pentru plata cu cardul.

În momentul de față, în municipiul Cluj-Napoca sunt eliberate aproape 2.500 de autorizații de taxi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter