Actualitate

100.000 € pentru primul apartament transformat în LOCUINȚĂ SOCIALĂ. Primăria Cluj-Napoca a primit o singură ofertă!

După subvenţionarea chiriei pentru persoanele nevoiaşe, acum municipalitatea clujeană vrea să cumpere 25 de apartamente (cu 1,2 şi 3 camere) pe care să le transforme în locuinţe sociale. Clujenii nu prea s-au înghesuit să îşi vândă proprietăţile, astfel că Primăria a primit doar o singură ofertă pe care a şi acceptat-o!

Consiliul Local Cluj-Napoca a decis în iunie ca Primăria să achiziționeze apartamente de pe piaţa liberă, pe care să le transforme ulterior în locuinţe sociale.

Bugetul era estimat între 1-1,5 milioane de euro, bani cu care municipalitatea spera să cumpere aproximativ 25 de locuinţe.


Anual, la nivelul municipiului se alocă 15 locuinţe sociale, în condiţiile în care numărul de cereri este de 400.

Prima şi singura ofertă a venit din partea unei familii din Mănăştur care a decis să îşi vândă apartamentul cu patru camere.


“(…) Achiziţia de pe piaţa liberă a unui imobil situat în Cluj-Napoca în cartierul Mănăştur pe strada Clăbucet compus din patru camere, o bucătărie, o cămară de alimente, o baie, un hol, un balcon cu suprafaţa utilă de 79,54 mp la preţul de 94.400 euro”, se arată în proiectul de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor locali.

Proprietarii apartamentului au cerut iniţial 111.250 de euro, dar în urma negocierilor s-a ajuns la un preţ mai mic cu 16.850 de euro.


Potrivit recensământului din 2011, în Cluj-Napoca existau 130.000 de locuinţe, din care o majoritate covârșitoare de 98% în proprietate privată, restul în proprietate de stat. În 2014, stocul locuinţelor din fondul public era de 1.554, din care 1.368 sunt locuinţe sociale, ocupate toate. Primarul Emil Boc a spus că, în paralel cu achiziţia de locuinţe, se vor construi imobile cu destinaţia de locuinţe sociale, în prezent fiind în construcţie circa 90 de astfel de locuinţe.

Boc: „Nimeni nu doarme sub cerul liber”


Reamintim că la începutul lunii aprilie, zeci de persoane au fost evacuate de pe strada Vlad Țepeș şi au făcut scandal în Consiliul Local solicitând locuințe sociale. Ei spuneau la acea dată că degeaba subvenționează municipalitatea chiria că nu găsesc proprietari dispuși să îi primească.

“Pe partea socială, dincolo de programul de locuințe sociale, pe care îl avem în fiecare an, anul acesta vor fi finalizate locuințele de pe strada Ghimeșului și vor începe altele, am introdus programe care vizează subvenția la chirie, cred că suntem printre puținii din România care aplicăm acest program. Vedem dificultăți în implementare. În primul rând, să știe lumea că dacă apelează la acest program pentru a subvenționa chiria cu până la un maxim de 1.400 de lei, nu este exclus de la programul de locuință socială. În bugetul pentru 2019 vom avea 2 milioane de euro pentru achiziționarea de locuințe sociale, altele decât cele care se construiesc pe fonduri publice. De peste 10 ani, locuințe ANL nu se mai construiesc în oraș. Astăzi, nimeni nu stă sub cerul liber. Toată lumea are acces la un serviciu sanitar, la un acoperiș, la masă, în cele două locații, Prison Fellowship și locația noastră de pe Dragoș Vodă. Cei evacuați beneficiază de un punctaj suplimentar pe lista de locuințe sociale pe 2019”, le-a transmis, la acea dată, primarul Emil Boc celor evacuaţi.


Reluarea procedurii de achiziţie a unor locuinţe

În luna iunie, Consiliul Local a aprobat procedura privind achiziţia de pe piaţa liberă a unor imobile cu destinaţie de locuinţe sociale. Cu ocazia deschiderii ofertelor, comisia din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a constatat că a fost depusă o singură ofertă, astfel că aceasta a propus reluarea procedurii de achiziţie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter