Actualitate

Un militar clujean consiliază recruții afgani în cadrul unei misiuni speciale în Afganistan

Plutonier-adjutant Paul Stan, din Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, execută o misiune în Afganistan, în cadrul Comandamentului de instruire, consiliere și asistență Sud al misiunii NATO „Resolute Support”.

Un militar clujean consiliază recruții afgani în cadrul unei misiuni speciale în Afganistan Un militar clujean consiliază recruții afgani în cadrul unei misiuni speciale în Afganistan

În cadrul acestui comandament își desfășoară activitatea 10 militari români, cinci ofițeri, patru subofițeri și un maistru militar, care au misiunea de a susține activitatea TAAC-S prin sarcinile pe care le îndeplinesc, dezvăluie reprezentanții Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

„Camaradul nostru, plutonier-adjutant Paul Stan îndeplinește atribuțiile funcției de consilier pe linie de instrucție. Mai precis, se ocupă cu monitorizarea recruților afgani veniți din școlile de specialitate din Kabul, care urmează să fie repartizați în Corpul 205 ANA (Armata Națională Afgană)”, se arată într-un mesaj al Diviziei 4, semnat de Bogdan Oproiu.


Pe parcursul desfășurării misiunii, militarul a observat că, deși nivelul de educație al militarilor afgani este peste cel național, lucru important având în vedere gradul de alfabetizare al populației, problema majoră a armatei afgane constă în dificultatea de a motiva cetățenii să lucreze în armată. În relația cu partenerii afgani, detaliile sunt importante pentru stabilirea unei conexiuni eficiente.

„Ședința de consiliere începe cu saluturile tradiționale, discuții despre familie, despre sănătate, despre cum a decurs activitatea de când nu ne-am văzut. Intrăm treptat în subiect și în discuțiile pe care le avem planificate. Discutăm și îi întrebăm despre nevoile lor, ei ne spun ce greutăți întâmpină în procesul de instruire, în procesul de atragere al recruților în armată și al militarilor la cursuri și alte forme de pregătire și planuri de viitor”, a explicat plutonier-adjutant Paul Stan ritualul comunicării cu afganii.

abonare newsletter