monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Sopor, primul cartier proiectat şi construit de la zero în ultimii 30 de ani din România

Cluj-Napoca va avea un nou cartier, primul care va fi proiectat şi construit de la zero în ultimii 30 de ani în România, în baza unui plan urbanistic realizat în urma unui concurs internaţional. Cartierul se va întinde pe 250 de hectare şi va fi terminat în 30 de ani.

Arhitectul Klaus Birthler, elaboratorul temei de proiectare a concursului internaţional, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că arhitecţii au avut sarcina de a proiecta un oraş pentru oameni.

„Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România au organizat concursul internaţional de soluţii pentru «Plan Urbanistic Zonal Sopor Masterplan - Cluj-Napoca 2019», câştigătorul fiind o echipă de arhitecţi clujeni – Octav Silviu Olănescu, Vlad Sebastian Rusu şi Anamaria Cornelia Olănescu.


Juriul a apreciat coerenţa propunerii, arhitecţii având sarcina de a proiecta un oraş pentru oameni. Concursul internaţiomal a fost unul inedit, fiind prima dată în România după 1989 când se propune proiectarea de la zero a unui nou cartier pe un teren de 250 de hectare care are peste 1.000 de proprietari. Aceasta este marea provocare şi estimez că noul cartier va fi finalizat în 30 de ani, în etape”, a spus Birthler.

Premiul 1 constă în contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2,8 milioane de lei, premiul 2 are o valoare de 120.000 lei, iar premiul 3 de 70.000 de lei.


Primarul Emil Boc a declarat, la rândul său, că noul cartier se doreşte a fi „un Mănăştur (cel mai mare cartier din Cluj-Napoca – n.a.) al secolului al XXI-lea” şi va ţine cont de toate aspectele de calitate a vieţii.

„Vor fi aplicate reguli simple, în 20 de minute de mers pe jos vei găsi toate facilităţile necesare într-un cartier – creşă, grădiniţă, şcoală, cenrtu de cartier cu bancă, bulevarde, trasate de la început, contituând cu transport public şi mobilitate alternativă, cu accent pe dimensiunea ecologică, verde, ale oraşului şi respect pentru mediul înconjurător. Toate aceste ingrediente se vor regăsi aici. Proiectul va fi implementat ţinând cont de exigenţele de calitate cerute de clujeni”, a spus Boc.


Noul cartier va fi construit în zona Sopor.

PREMIUL I – Asiza Birou de Arhitectură SRL


Autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu

PREMIUL II – SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL


Autori principali: SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL

PREMIUL III – URBAN SYNAPSE SRL

Autor principal: urb. Damian Alexandru Ioan