monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Peste 3.000 de spectatori la Cluj-Napoca la Zilele Filmului Maghiar 2019

Aproape 8.000 de curioși au participat la Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt 2019, festival desfășurat la Cluj-Napoca și în alte 13 orașe din Transilvania.

Peste 3.000 de spectatori la Cluj-Napoca la Zilele Filmului Maghiar 2019

Evenimentul a avut loc între 2-6 octombrie, în organizarea Asociației Filmtett. Cei mai mulți spectatori au participat la proiecțiile din Cluj-Napoca: 3.300, iar cel mai vizionat film a fost „La mulți ani!/BUÉK”, în regia Krisztinei Goda.

Zilele Filmului Maghiar 2019 au avut loc în Cluj-Napoca – la Cinema Victoria și Cinema Arta, la Oradea, Sibiu, Timișoara, Satu Mare, Miercurea Ciuc, Covasna, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, Salonta, Carei, Gherla și Gheorgheni. În continuare, festivalul urmează să se desfășoare, între 11-12 octombrie, la Arad.


Cinefilii au putut viziona 15 lungmetraje, patru documentare și șapte scurtmetraje. De asemenea, spectatorii au urmărit cele șase documentare transilvănene participante la competiția Filmgalopp din cadrul festivalului. Între evenimentele speciale ale Filmtettfeszt s-a numărat „Ziua filmului mut clujean”, dar și atelierele de animație pentru copii.

„În acest an au avut loc proiecții și la Cinema Arta, fapt care ne-a bucurat. Aici am proiectat, în variantă reconstituită, și filme mute care au fost realizate în urmă cu 101 ani la Cluj și care au fost proiectate, la acea vreme, tot la Arta”, a detaliat Zágoni Bálint, organizatorul Zilelor Filmului Maghiar.


Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele speciale ale festivalului a fost liberă. De asemenea, filmele au avut subtitrare în limba română, respectiv în limba engleză, iar la întâlnirile artiștilor cu publicul, spectatorii au beneficiat de traducere simultană în căști.

În premieră, premiu de critică

Câștigător al competiției Filmgalopp – adresată documentarelor realizate de tineri cineaști transilvăneni – a fost desemnat „Fiul meu, Iulian”, regizat de Ugron Réka. Tot în cadrul competiției Filmgalopp, premiul publicului – prin vot exprimat online – a fost oferit filmului „Corn cu lapte”, în regia Nórei Miklós.


Premiul „Mânzul Șarg” pentru întreaga carieră i-a fost acordat regizoarei, scenaristei și cadrului universitar Fekete Ibolya, în onoarea căreia a fost proiectat filmul „Bolse vita”, primul ei lungmetraj. Premiul este oferit anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea cineaştilor transilvăneni.

Pentru prima dată a fost oferit și un premiu de critică de film în cadrul festivalului, iar câștigătorul a fost Sóos Tamás.


Prima ediţie a festivalului Zilele Filmului Maghiar/Filmtettfeszt a fost organizată în 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de promovare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.