Actualitate

Europarlamentarul clujean D. Buda: „Fermierii de canapea, pe cale să devină istorie!”

În cadrul audierii comisarului desemnat pentru agricultură, a fost adusă în discuție necesitatea definirii „fermierului activ”.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda: „Fermierii «de canapea», pe cale să devină istorie!” Europarlamentarul clujean Daniel Buda: „Fermierii «de canapea», pe cale să devină istorie!”

„Astăzi avem fermieri de «canapea», mai precis, fermieri care primesc fonduri europene, dar nu lucrează efectiv terenul respectiv, iar aceasta categorie trebuie să dispară după 2020”, susține Daniel Buda. Una dintre întrebările formulate în cadrul audierii comisarului desemnat pentru agricultură s-a referit la definiția „fermierului activ”.

Definiția spune că este vorba de agricultori care „lucrează în exploatații și primesc plăți directe”. „Poate folosi acele plăți directe într-o exploatație ar putea permite evitarea concentrării terenurilor?”, se întreabă Buda.


Comisarul desemnat pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a formulat următorul răspuns: „Da, ar putea fi un instrument cheie care ne-ar permite să limităm fenomenul care permite acelora care nu sunt agricultori să profite de pe urma terenurilor agricole. PAC trebuie să fie pentu agricultori, iar acest fenomen a fost unul discutat în UE”.

„Statele membre trebuie să își asume răspunderea care le revine, iar eu stau la dispoziția dumneavoastră. Nu putem uita avizul Consiliului care se pronunțase împotriva acestei definiții. Acest buget de 360 de milioane de euro ar trebui folosit pentru ca aceste fonduri să ajungă realmente la agricultorii autentici”, a mai precizat Janusz Wojciechowski, dezvăluie Daniel Buda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter