Actualitate

Localnicii racordați la rețeaua de termoficare așteaptă cu groază iarna. Ce facturi îi așteaptă pe clujeni?

Odată cu sosirea frigului, mulți dintre românii încă racordați la rețeaua de termoficare se gândesc cu oroare la facturile de la încălzire.

Localnicii racordați la rețeaua de termoficare așteaptă cu groază iarna. Ce facturi îi așteaptă pe clujeni?, sursă foto: captură Pro TV Localnicii racordați la rețeaua de termoficare așteaptă cu groază iarna. Ce facturi îi așteaptă pe clujeni?, sursă foto: captură Pro TV

Cu 14.000 de abonați, Aradul conduce topul celor mai scumpe întrețineri, în condițiile în care conductele sunt vechi şi ciuruite, iar oamenii sunt forțaţi să plătească tot ei pierderile, scrie stirileprotv.ro. Gigacaloria costă aproape 400 de lei, tarif care a forţat zeci de mii de arădeni să se decupleze de la reţeaua termică a orașului.

Pe locul al doilea, dar la mare distanţă de Arad, este muncipiul Buzău, unde se plătesc 285 de lei pe gigacalorie. În Oradea, tariful se ridică la 276 de lei, la Piteşti 260 de lei, în timp ce Bucureștiul are unul dintre cele mai mici tarife din ţară: 163 de lei. În comparație, la Cluj-Napoca o gigacalorie costă 240 de lei, mult peste tariful din Capitală.


„Se poate ajunge într-o lună de vârf, la un apartament de două camere, indiferent de numărul de persoane, undeva la 280-290 de lei”, a precizat Ioan Moldovan, director economic Termoficare Napoca. „Nu avem niciodată probleme. Când le avem, sunt reparate foarte rapid, asta ne-a făcut să nu renunţăm la termoficare. Am prieteni care au centrală şi plătesc 800-900-1000 de lei”, afirmă Bianca, o consumatoare din Cluj-Napoca.

Mult mai norocoși sunt, de exemplu, locuitorii din Beiuș (jud. Bihor). Administraţia locală a făcut investiţii, iar oraşul este încălzit cu apă geo-termală. Încălzirea cu apă termală îi costă doar 80 de lei/gigacalorie pe bihoreni. „Iarna, când e frig, în jur de două milioane jumătate (n.red. 200 lei), trei milioane, maxim, când e cel mai frig”, a precizat o localnică.


Preţul gigacaloriei, dat de costul producerii căldurii, este avizat de ANRE. La acesta se adaugă distribuţia, dar tariful final e totuși prea mare raportat la veniturile din România. Aşa că se aplică o subvenţie, cu o valoare stabilită în consiliile locale. Tarifele în vigoare la energia termică în Cluj-Napoca sunt: populaţie – 242 lei/Gcal (TVA inclus), agenţi economici CT de cvartal – 383, lei/Gcal + TVA, agenţi economici Zona Herculane – Unirii – 257,20 lei/Gcal + TVA, agenţi economici Zona Mărăşti – parţial N. Titulescu – 400,40 lei/Gcal + TVA.

Etichete: facturi cluj incalzire
abonare newsletter