Actualitate

Cum va arăta cartierul Sopor?

Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță joi rezultatele concursului internațional de soluții pentru desenarea celui mai nou cartier al Clujului, Sopor.

Noul cartier din Sopor ar urma să aibă, bulevarde, străzi, dar și o creșă, grădiniță sau școală, parcuri, iar pentru toate acestea s-a pregătit un concurs de soluții înainte ca privații să strice zona cu construcții haotice.

Până pe 9 octombrie are loc jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții „Plan Urbanistic Zonal Sopor Masterplan”, competiție lansată oficial pe data de 6 iunie.


Promotorul concursului este Primăria municipiului Cluj-Napoca, iar organizatorul este Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România (OAR).

Joi, 10 octombrie, începând cu ora 11:30, Centrul de Cultură Urbană - Casino, Cluj-Napoca (Parcul Central "Simion Barnuțiu") va găzdui conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor.


Concursul de soluții are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”.

Prin concurs se dorește identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.


Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.

“În privința Soporului, Primăria și-a asumat responsabilitatea de a face un plan urbanistic zonal pe aproximativ 240 de hectare de teren, aproape de dimensiunea cartierului Mănăștur, poate și mai mare în care să stabilească Primăria, când nu e construit decât foarte puțin, servituțile de utilitate publică, adică bulevardele, străzile, cu trotuarele aferente, centrul de cartier, școala, grădinița, creșă, primărie de cartier, adică acele utilități necesare unei comunități și să așteptăm să vină privații cu PUZ-uri individuale. PUZ-urile individuale nu țin cont de interesele majore ale comunității. Perspectiva de ansamblu o poate da numai Primăria. Și de aceea am luat decizia să facem noi acest PUZ pentru Sopor, ca după aceea cetățenii când vin cu planul urbanistic de detaliu ei să se încadreze într-o situație preexistentă. Avem în Planul Urbanistic General desenate servituțile de utilitate publică, aproximativ pe unde ar trebui să treacă bulevardele, coenxiunea la centură să fie realizată, specificul de construit, dar în detaliu unde va fi un parc, unde va fi creșa, grădinița sau școala, aceste lucruri nu sunt realizate”, a comentat primarul Emil Boc.


De 20 de ani, Calea Sopor nu a fost niciodată asfaltată. Strada, lungă de patru kilometri, se transformă într-o mare masă de noroi după ce plouă. Modernizarea străzii Calea Soporului a fost subiectul a numeroase reclamaţii şi sesizări către conducerea Primăriei, de-a lungul anilor.

În urmă cu cinci ani, în semn de protest, cetățenii de pe Soporului au ieșit în stradă cu roabe, materiale de construcții, lopeți și alte utilaje ca să le arate autorităților că sunt în stare să își repare singuri drumul.


În martie 2016, primarul Emil Boc s-a deplasat pe Calea Soporului, lovită de inundaţii, şi a promis asfaltarea străzii.

În iunie 2018, Boc spunea că municipalitatea va contracta un credit de 25 de milioane de euro pentru modernizarea străzii Soporului care va avea patru benzi.

Premii acordate

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de  2.800.000 lei fără TVA             
Premiul II:  120.000 lei
Premiul III: 70.000 lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter