Actualitate

Colegiul „George Barițiu” din Cluj-Napoca împlinește un secol de existență

Colegiul Naţional „George Bariţiu”, înființat în 1919 ca primul liceu românesc de băieți din Cluj, aniversează în toamna aceasta 100 de ani de continuitate în tradiția educației Clujului milenar, integrată spaţiului multicultural european.

Centenarul colegiului va fi sărbătorit vinei, 11 octombrie 2019 ora 10,00 în Sala mare a Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în prezența oficialităților Clujului și a barițiștilor de pretutindeni.

„Evenimentul marchează recunoaşterea aspiraţiilor formulate sub semnul geniului lui George Bariţiu, împlinirea eforturilor și meritelor consacrate în educarea și pregătirea generațiilor de elevi pentru viaţă, formarea competenţelor necesare afirmării individuale și integrării socio-economice a acestora. Manifestările de celebrare a centenarului vor continua în săptămâna 14-19 octombrie 2019 cu Săptămâna porților deschise la colegiu (str. Emil Isac, nr. 10, Cluj-Napoca), în care se va derula programul "Săptămâna altfel". Vă invităm cu drag să ne vizitați!”, au transmis reprezentanții colegiului.


Liceul este înființat la inițiativa Consiliului Dirigent în 19 octombrie 1919, ca primul liceu românesc de băieți din Cluj-Napoca. Inițial a avut un număr de 287 de elevi, repartizați în nouă clase cu profil teoretic. Primul corp profesoral avea în componență șapte profesori din Vechiul Regat, un profesor francez, unul macedonean, ceilalți profesori fiind ardeleni, dascăli valoroși, care la acel moment activau și în mediul universitar.

Primul director, profesorul Alexandru Ciura, şi un corp profesoral de elită vor pune bazele “tradiţiei bariţiste”.


În anul 1923 apare revista ZORILE, reeditată periodic; în cadrul societăţilor de lectură îşi vor citi creaţiile elevi ce vor deveni nume de rezonanţă în cultura românească.

În anul 1950 liceul se mută în actuala clădire, după care, peste două decenii mai târziu, în anul 1977, este transformat în liceu industrial.  În 1990 îşi reia tradiţia de liceu teoretic, cu profil real şi uman-bilingv limba italiană. În anul 2000, liceului, pe baza performanţelor obţinute, i se conferă statutul de colegiu naţional.


În prezent funcţionează cu câte două clase pe nivel, la ciclul primar, cu câte două clase pe nivel, la ciclul gimnazial, cu câte trei clase de zi pe nivel, la ciclul liceal (una de matematică-informatică, una de ştiinţe sociale şi una de filologie italiană bilingv).

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter