Actualitate

VIDEO Ținutul Fluturelui Albastru, noua microregiune din Cluj, este unică în Europa

A fost lansat clipul de promovare a unei noi microregiuni din județul Cluj.

Zilele acestea a fost lansat Ținutului Fluturelui Albastru, un brand de microregiune nou, aflat la nord de municipiul Cluj-Napoca. Brandul se dorește a fi în timp – pe lângă o platformă de promovare a regiunii și a specificului ei – și o garanție produselor, serviciilor sau evenimentelor cu specific local. Zona, compusă din 12 comune, e poziționată de-a lungul văii Someșului Mic, între Cluj-Napoca, Dej și Gherla, cunoscută până acum în special datorită Castelului Bánffy din Bonțida și stufărișurile de lângă Sic.

Finalul proiectului de branding a fost marcat printr-un eveniment cu specific local, care a avut loc săptămâna trecută la Răscruci (com. Bonțida) și cu lansarea unui clip de promovare. Clipul arată cum un fluture poate fi simbolul unui ținut aflat la un pas de Cluj-Napoca și își propune să prezinte nu doar partea de patrimoniu natural sau construit, ci și partea cu suflet a locului și anume oamenii întreprinzători de aici.


În această zonă pe lângă cunoscutul festival Electric Castle, în ultimul an au apărut importante evenimente cu specific local: festivaluri ale silvoiței sau ale lavandei, picnicuri în gospodării, mese tradiționale sau aristocrate, tabere internaționale de dans și multe altele. De asemenea, în videoclip este prezentată și povestea culorii albastre, potrivit specialistului de branding Mihai Giurgiu.

Ținutul Fluturelui Albastru își ia culoarea nu numai de la aripile unui fluture cu o poveste incredibilă, ci și din alte elemente: de la culoarea Someșului Mic, de la poveștile cu nobili de sânge albastru din multiplele castelele din jur, de la casele tradiționale albastre cu șuri din piatră vulcanică și de la câmpurile plantate cu lavandă sau fructe de pădure. Brandul a fost lansat și încredințat spre utilizare și consolidare comunităților locale din zonă.


Zona Ținutului Fluturelui Albastru, unică în Europa!

La evenimentul festiv de săptămâna trecută s-au reîntâlnit administrația publică, comunitatea locală, fundațiile locale (Transylvania Trust, Fundația Kallós Zoltán, Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir, cooperativa Arome Transilvane), antreprenori locali, profesori universitari și membrii echipei care a coordonat proiectul. A fost un moment de sărbătoare, de degustare produse locale, dar și de prezentare a noului logo al ținutului, a poveștii din spatele muncii din proiect dar mai ales a poveștii fluturilor speciali care dau denumirea zonei.

Numele de Ținutul Fluturelui Albastru surprinde elementul de unicitate al acestui ținut – existența unor fluturi rari pe niște pajiști speciale. Formate la confluența dintre Câmpia Transilvaniei și Podișul Someșan, conturate și prin influența neinvazivă locuitorilor locului, aceste pajiști au o bogăție de floră unică în lume. Acestea sunt totodată unicul cămin din Europa care adăpostește toate cele 4 specii de fluturi maculinea. Ei au nevoie, în același loc, de existența a două specii de plante rare, pe care își depun larvele, dar și de existența unei furnici aparte care va fi fermecată de aceste larve și pe care le va lua în furnicar și le va îngriji timp de 11 luni. Ținutul acesta este un mediu sănătos garantat, tocmai prin existența aici a acestor cerințe speciale ale fluturilor.


Atât noul logo al Ținutului, cât și direcțiile strategice au fost concepute să potențeze elementele particulare ale zonei – fluturele albastru, casele din tuf vulcanic, numeroasele reședințe nobiliare, castele sau cetăți (care datorită numărului impresionant pot individualiza această parte a Transilvaniei ca o veritabilă vale a castelelor), evenimentele mari care se întâmplă aici precum și caracterul perfect al zonei de a fi un loc bun de trăit.

Proiectul, denumit Plaiuri Noi, a fost realizat de o echipă de specialiști ai Asociației Climb din Cluj-Napoca. Acesta a fost realizat cu consultarea autorităților locale, a comunității și a echipei Grupului de Acțiune Locală Someș Transilvan, și a fost finanțat prin strategia de dezvoltare a acestui GAL, în cadrul programului LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter