Actualitate

Senator clujean, în lupta pentru salvarea ciocârliilor și caprelor negre. Ministerul Mediului, explicații penibile pentru uciderea lor

Senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu a dezvăluit o veste bună și o veste proastă despre salvarea ciocârliilor și a caprelor negre din România.

Senator clujean, implicat în lupta pentru salvarea ciocârliilor și caprelor negre. Explicații jenante de la Ministerul Mediului pentru uciderea în masă a animalelor Senator clujean, implicat în lupta pentru salvarea ciocârliilor și caprelor negre. Explicații jenante de la Ministerul Mediului pentru uciderea în masă a animalelor

„Astăzi (n.red. marți), am reușit să conving majoritatea senatorilor din Comisia pentru Ape, păduri, pescuit și fond cinegetic să voteze proiectele de lege pentru includerea ciocârliei de câmp și a caprei negre pe lista speciilor protejate, inițiate împreună cu colegii parlamentari de la USR, Allen Coliban și Cornel Zainea. În favoarea protejării ciocârliilor de câmp au fost 9 voturi «pentru» și o «abținere», iar pentru protecția caprelor negre au fost 6 voturi «pentru» și 2 voturi «împotrivă»”, se arată într-un comunicat al senatorului clujean.

Vestea mai puțin bună este că cele două legi au raport comun cu Comisia de Agricultură din Senat, unde, în urmă cu o săptămână, au fost 10 voturi „împotrivă” și un vot „pentru”, pentru fiecare dintre cele două propuneri legislative, dezvăluie Goțiu. „Ce treabă avea, însă, Comisia de Agricultură cu cele două propuneri legislative mi-e greu să înțeleg, că nici ciocârliile de câmp, nici caprele negre nu produc vreo pagubă; dimpotrivă, în cazul ciocârliilor de câmp acestea mai reduc în mod semnificativ dăunătorii culturilor”, se întreabă senatorul USR, dezamăgit de faptul că, prin cumularea voturilor, raportul final este unul de respingere.


„Asta nu înseamnă că lupta e pierdută. Chiar dacă raportul este «de respingere», el poate fi infirmat la votul din plenul Senatului, ținând cont că distribuția voturilor în comisii a fost echilibrată, iar diferența minimă. În plus, dacă reprezentantul Ministerului Apelor și Pădurilor s-a opus adoptării celor două legi, cel al Ministerului Mediului le-a susținut”, mai spune Mihai Goțiu, explicând că a trăit ulterior și un moment stânjenitor.

„Din păcate, am trăit un moment destul de jenant, când reprezentantul Ministerului Mediului explica în comisie cât de «sportivă» e măcelărirea caprelor negre și ce vânători de elită sunt cei care le împușcă. Bonus o poveste vânătorească despre faptul că împușcatul caprelor negre ar avea ca scop împiedicarea răspândirii… râiei! Cât despre masacrarea a peste 400.000 de ciocârlii în fiecare an, singurul «motiv» e gustul unor vânători care vor să le vadă limbile gătite prin restaurante din Italia”, afirmă senatorul clujean.


În rezultatul votului de marți, din Comisia pentru Ape, păduri pescuit și fond cinegetic, a contat și petiția cu aproape 30.000 de semnături pentru salvarea ciocârliei, pe care Mihai Goțiu le-a depus în timpul ședinței. Votul final în cazul celor trei legi (pentru includerea ciocârliei și a caprei negre pe lista speciilor protejate, respectiv împotriva scoaterii ursului brun de pe lista speciilor protejate) va fi la Camera Deputaților.

Ultimele Stiri
abonare newsletter