Actualitate

Adio parcări pe Calea Florești? Boc: “Multe mașini sunt fără abonament”

Parcările de pe Calea Florești ar putea dispărea în viitorul apropiat, locul acestora fiind luat de benzile de dedicate pentru mijloacele de transport în comun. Primarul Emil Boc insistă ca aceste benzi dedicate să meargă până în Florești.

Dacă pe Nicolae Titulescu, în Gheorgheni, Primăria a reușit să scoată mașinile parcate de-o parte și de alta a bulevardului, acum municipalitatea a luat în vizor Calea Florești.

“Trebuie fluidizat traficul pe marile bulevarde. Am început cu zonele adiacente marilor bulevarde pentru că scopul meu este să scoatem mașinile de pe bulevarde, să le redăm transportului public și să fluidizăm traficul. Cum a fost pe Titulescu, da? Cum va fi și pe Calea Florești. Dreapta, stânga și acolo se află într-un proces de evaluare întreaga zonă. Calea Florești trebuie să fie eliberată de mașini pentru că acolo trebuie să fie transport public dedicat. Vom crea locuri de parcare suplimentare prin demolarea garajelor. Vorbim de la intrarea în Cluj, de la Vivo. Cele mai multe mașini parcate acolo sunt fără abonament. În prima etapă se vor stabili locuri de parcare paralele cu calea rutieră și nu oblice cum sunt acuma. În formula oblică, se obturează o bandă de circulație. Autobuzul nu poate să circule pe banda de circulație din cauza faptului că parcările sunt oblice și încurcă circulația. Acum, în primă fază, le vom restructura și vor fi paralel la bordură. Asta înseamnă că măcar vor fi două benzi pe fiecare parte. Eu am cerut bandă dedicată”, a spus Boc, miercuri dimineața, la un post de radio.


Primarul Emil Boc propune implementarea benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun dincolo de limitele orașului, până în Florești. Dacă se va implementa, banda ar urma să se termine în Mărăști și va funcționa pe intervale orare.

“O să discutăm cu cei de la Ministerul Transporturilor pentru a ne permite și pe ruta Florești-Cluj, că acolo e drum național, bandă dedicată. Tot Floreștiul ar trebui să intre în aceeași logică a benzilor dedicate pe intervale orare. Să știe lumea că de la 7 dimineața până la 9, vor stabili specialiștii care măsoară în teren volumele de trafic pentru a ne face propuneri concrete, se circulă cu bandă dedicată, după care după amiaza, la intervale critice, din nou avem bandă dedicată și cu suplimentarea autobuzelor pe această rută. Practic, vei avea autobuze care vor circula unul în spatele celuilalt. Atât de multe autobuze vor asigura o circulație rapidă și o preluare a pasagerilor. Cine va dori să stea în trafic în mașină va avea și această posibilitate, dar prioritatea va fi dată transportului în comun. 50 de troleibuze noi vor fi cumpărate. Vrem să punem clujeanul în fața alternativei de a avea transport public performant și rapid și șansa de a sta în mașină mai mult timp. Sunt în cumpărare 24 de tramvaie, pe fonduri europene”, a mai spus Boc.


Reamintim că în 2013, primarul Emil Boc vorbea despre o linie de tramvai care să facă legătura între municipiu şi Florești.

Conform datelor înregistrate, pe intrarea vestică din oraș (Calea Florești, la vest de nodul N) se înregistrează în fiecare zi lucrătoare 58.660 de vehicule (adică mai mult decât au fost înregistrate la ultimul recensământ național de circulație pe cea mai aglomerată intrare din București: DN 1 dinspre Otopeni = 54.135).

Ultimele Stiri
abonare newsletter