Actualitate

Curățenie generală a malurilor Someșului în Florești. Imagini apocaliptice în vară!

Primăria Florești a început igienizarea malurilor Someșului, după ce în vară au apărut imagini apocaliptice cu mizerii de nedescris în zonă. Horia Șulea spune că pentru el prioritatea a fost inaugurarea școlii din comună.

“Am ajuns și aici. În urma rectificării bugetare și a finalizării lucrărilor titanice de la școală și creșă, am ajuns și la igienizarea malurilor Someșului. O acțiune avută în vedere încă din primăvara acestui an, dar, din lipsă de fonduri și datorită stringenței de a finaliza cele două unități educaționale, iată, demarată doar acum, când pârghiile legal financiare au permis. S-a intervenit la curățarea albiei și s-a solicitat factorilor responsabili în acest sens găsirea unei soluții pentru îndiguirea malurilor”, a spus primarul din Florești pe Facebook.

În vară, au apărut zeci de imagini cu gunoaiele de pe malurile Someșului: deșeurile de electrocasnice, acumulatori auto, moloz din construcții și fel de fel de mizerii ajung în râu pun în pericol sănătatea și viața locuitorilor din aval.


Prin intermediul unei petiții adresate primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, respectiv primarului comunei Florești, Horia Șulea, activiștii urgentează curățarea de la A la Z a malurilor Someșului Mic.

Amenințare asupra sănătății clujenilor


Activiștii susțin că este rușinos și scandalos că, în 2019, în zona metropolitană a Clujului, există munți de gunoaie – o amenințare gravă asupra ecosistemul acvatic.

Primăria municipiului Cluj-Napoca urmează să implementeze un proiect de amenajare a Someșului Mic, pe baza unui proiect rezultat în urma unui concurs internațional de soluții. Cu toate acestea, planul generos al municipalității „riscă să cadă în ridicol” în absența unor politici coerente de mediu în amonte pe cursul râului, politici care să asigure un râu curat, avertizează ecologiștii.


„Este o rușine pentru Cluj și Florești că avem un râu care duce cu el în aval de la ambalaje, la frigidere și chiar canapele și dulapuri, nemaivorbind de tonele de moloz!”, se mai arată în textul petiției.

Responsabilitate și mobilizare


Activiștii atrag atenția asupra responsabilității instituțiilor abilitate în gestionarea crizei ecologice. Mormanele uriașe de gunoi de pe malul Someșului Mic s-au adunat în zeci de ani și se întind pe mai mulți kilometri. Ele nu sunt doar responsabilitatea floreștenilor, pentru că sunt duse acolo și de sute de clujeni care preferă să le arunce pe maluri decât să plătească taxele de la rampa de gunoi.

Imaginile cumplite făcute publice pe durata evenimentului Someș Delivery și au scos la iveală o altă față a râului, cea plină de gunoaie, între Cluj-Napoca şi Floreşti. Resturi din construcţii, saci de moloz, haine, plastic, cauciucuri, gunoaie, toate stau aruncate pe malurile Someşului printre vegetaţia neîngrijită.


Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa, Ioan Curt, susţine că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor.

Curt a mai susţinut că nu a amendat Primăria Floreşti şi nu crede că amenzile sunt soluţia. Acesta mai spune că "localnicii care stau pe o lungime de circa 200 de metri aruncă deşeurile pe malurile Someşului. Am impresia că se duc şi fac curat în zona de construcţii şi aruncă deşeurile în fundul curţii”.

Etichete: horia sulea floresti
abonare newsletter