Actualitate

Tomberoane ioc, colectarea selectivă, o debandadă! Viceprimarul Dan Tarcea: „În Germania a durat 5-10 ani până să meargă”

„Epopeea” colectării selective la Cluj-Napoca continuă! Municipalitatea, dar mai ales clujenii sunt nemulțumiți, firmele de salubritate, în continuare ineficiente.

Tomberoane ioc, colectarea selectivă, o debandadă! „În Germania a durat 5-10 ani să meargă” Tomberoane ioc, colectarea selectivă, o debandadă! „În Germania a durat 5-10 ani să meargă”

Mai mulți clujeni s-au plâns de faptul că au dispărut tomberoanele speciale pentru sticlă, afirmând că este mai mare debandada la punctele de colectare decât era înainte, potrivit Radio România Cluj. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea recunoaște că programul scârțâie serios, dar împarte vina între firmele de salubritate, municipalitate și clujeni.

„Este un proces complex, de durată. Din păcate, încă avem probleme în implementarea lui. Lucrăm la acest capitol, amendăm firmele de salubritate, dar asta nu este o soluție. Contorizăm și avem în vedere inclusiv rezilierea contractelor, dacă nu își vor îndeplini sarcinile. În Germania, au avut nevoie între 5-10 ani să implementeze procesul de colectare selectivă”, a precizat Tarcea, în cadrul unei emisiuni radio.


„Dacă discutăm cu aceste companii, ei spun că «noi trimitem o mașină pentru sticlă, și în zona de sticlă sau în zona de hârtie și carton există și gunoi menajer, trebuie să ducem gunoiul la rampele de gunoi și să selectăm iar». În principal, problema este a noastră în a găsi soluțiile optime pentru a putea colecta gunoiul optim, la timp”, afirmă viceprimarul.

Tarcea face un apel cetățenilor, rugându-i să așeze gunoaiele pe fracții, ușurând astfel munca firmelor de salubritate. În alte țări, nu se ridică deșeurile dacă nu au fost așezate în ghenele potrivite, însă municipalitatea clujeană susține că a încercat să nu lase gunoaiele la tomberoane, chiar dacă nu s-a făcut colectarea selectivă. „Mai avem sincope, dar dacă au dispărut tomberoanele, trebuie înlocuite de firme”, explică Tarcea.


„Cei care încă nu fac colectarea selectivă, să înceapă s-o facă! Nu va putea fi făcută doar de municipalitate, fără ajutorul cetățenilor. Nu putem să punem un polițist local la fiecare scară de bloc sau punct gospodăresc, să vadă dacă se face colectarea selectivă așa cum trebuie. Avem și problema noastră cu aceste firme care nu ridică gunoiul la timp. Oamenii se chinuie! În zonele de case lucrurile merg puțin mai bine, este mai ușor de monitorizat, dar sunt sincope și acolo privind distribuirea sacilor menajeri”, recunoaște viceprimarul.

„Rog toți clujenii să verifice programul de colectare pe site-ul Primăriei, să nu scoată în aceeași zi toate cele patru fracții, pentru că servanții de pe mașinile de gunoi nu stau să se uite ce este în saci și le iau la grămadă!” – Dan Tarcea ,viceprimar municipiul Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter