Actualitate

Încep Zilele Clujului. Zeci de evenimente, concerte și surprize la final de septembrie

Zilele Clujului încep pe 27 septembrie iar timp de patru zile vor avea loc concerte, expoziții, spectacole în stradă, proiecții de film și show-uri gastronoimice. Ultima ediție a Zilelor Clujului a reunit peste 250.000 participanți în cele 4 zile de evenimente.

Primăria Cluj-Napoca anunță desfășurarea ediției a IX-a a Zilelor Clujului în perioada 27-30 septembrie.

Creativ, dinamic, colorat, multicultural, conectat și incluziv, evenimentul Zilele Clujului reflectă comunitatea căreia îi este dedicat.


Devenit un eveniment de referință pentru clujeni și turiști, Zilele Clujului este o sărbătoare a întregii comunități.

Hai la sărbătoare. E “Cluj”iversare

Vineri, 27 septembrie


Deschiderea oficială va avea loc vineri, 27 septembrie, ora 17, în Piața Unirii cu evenimentul Rhythm of the City, un sincron record realizat realizat de copii prin muzică și dans. De la ora 21, clujenii sunt invitați tot în Piața Unirii la spectacolul „Chiritza în concert”, după Vasile Alecsandri și Matei Millo, un spectacol concert de Ada Milea.

Pe strada Mihail Kogălniceanu va debuta, în paralel, Festivalul de gastronomie, care va fi deschis pe durata a 3 zile. Pe lacul Chios, persoanele cu dizabilități se vor putea da cu caiacul, între orele 11.00 și 19.00, dar vor fi și instruiri de folosire a caiacului, realizate de Asociația Club Sportiv Caiac SMile, deschise publicului larg. Acest eveniment se va derula pe toată durata Zilelor Clujului.


Cei care vor dori să învețe tainele tangoului argentinian vor putea face acest lucru între orele 19:00 - 23:00 în zona Casinoului din Parcul Central.

Vineri vor fi organizate și tururi ghidate, de la ora 11.00, cu plecare de la Centrul de Informare Turistică, de pe Bulevardul Eroilor nr. 6-8, dar și din alte puncte ale orașului. Aceste tururi vor avea loc în fiecare zi a evenimentului.


Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu vor cânta vineri, 27 septembrie, Le Minion (ora 16.00), Straight from the Bottle (ora 19.00), Koszika&Thehotshots (ora 20.00). Pe scena din Piața Muzeului vor cânta Roland Miklos (ora 17.00), Mariș Rareș (ora 19:30), Radu Fărcane (ora 20.30), Trupa Reea (ora 21.30) și Estrada Youth Orchestra (22.30).

Sâmbătă, 28 septembrie


În această zi, clujenii sunt aşteptaţi, începând cu ora 17, în Piaţa Unirii, la parada Zilelor Clujului, iar de la ora 19 vor putea urmări un spectacol oferit de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și de Orchestra Operei Naționale Române Cluj. Un alt moment al serii este spectacolul oferit de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” după care în Piața Unirii va avea loc Gala Operelor Clujene.

Pe scena din Piața Muzeului vor mixa Digitalove (18:30), DJ Wicked (19:30), Danaga (20:30), Blănilă + Quartet (21:30). Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu vor cânta Dex (12.00), Valeria Marcu (19.00) și Astrogenerale (20.00).

În Parcul Central, vor fi prezenți salvamontiștii clujeni care vor organiza evenimentul ”Provocări la înălțime”, pentru amamtorii de senzații tari, spațiu deschis pe toată durata Zilelor Clujului.

De asemenea, la cinematografele clujene, Dacia și Mărăști vor rula filme gratuite pe toată durata Zilelor Clujului.

Zilele Mănășturului au loc în zona ”La Terenuri”, din același cartier, iar în Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu” vor avea loc competiții de înot, la bazinul UBB.

”Midnight Snack” are loc în 28 septembrie, de la ora 19.00, pe strada Iuliu Maniu, unde zeci de clujeni pot lua masa împreună.

Festivalul Gastronomic Internațional are loc pe strada Mihail Kogălniceanu, zilnic. Vineri programul este între orele 13.00 - 23.00, sâmbătă de la 11.00 la 23.00, iar duminică, de la 11.00 la 20.00.

Duminică, 29 septembrie

Cea de a noua ediţie a Zilelor Clujului va continua duminică cu un program folkloric. Astfel, începând cu ora 13, cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară îi vor încânta pe clujeni. Printre aceştia se numără: Maria Golban Şomlea, Marius Ciprian Pop, Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, Lavinia Goste, dar şi ansambluri folclorice.

În Piața Muzeului vor cânta Matei Sax (18:30), Daniel Spencer, Elision Faria, Arlindo Barbarosa Rudrigues (19:30), Văzduh & Dao 809 & Roxana Niculescu (20.30) și Swing Electric (21:30).

Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu va cânta un invitat surpriză, între orele 17.00 și 21.00, la momentul Picuri de folk, alături de Magda Puskas și Rareș Suciu.

Pe strada Potaissa vor fi spectacole medievale, ateliere și demonstrații de luptă pe parcursul tuturor celor trei zile.

100 de ani de la înființarea UBB

Zilele Clujului 2019 vor marca, prin evenimente și acțiuni aparte, sărbătorirea unor instituții clujene remarcabile, care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol.

În 1919, Vasile Pârvan rostea în deschiderea anului universitar celebrul discurs „Datoria vieții noastre”, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” (atunci Universitatea Românească), punând astfel bazele noii identități pe care universitatea clujeană avea să o dezvolte.

În același an, Facultatea Românească de Medicină și Academia de Agricultură au început să contureze profilul actualelor universități: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. De asemenea, trei instituții de învățământ preuniversitar sărbătoresc în 2019 o sută de ani de activitate: Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Național „George Barițiu”.

Tot în 1919 își începeau activitatea culturală cele două instituţii: Teatrul Național Cluj-Napoca și Opera Română Cluj-Napoca, având un rol semnificativ în dezvoltarea culturală a municipiului. În același an, este inaugurată la Cluj actuala Academie de Muzică „Gheorghe Dima”. Unul dintre cele mai importante cluburi sportive din România, atât prin diversitatea sporturilor practicate și a rezultatelor obținute, cât și prin constanță, Universitatea Cluj își serbează de asemenea centenarul. De asemenea, Jandarmeria Ardeleană și-a început activitatea în 1919.

Ultimele Stiri
abonare newsletter