Actualitate

Premieră națională la Opera Maghiară din Cluj: I Lombardi de Verdi

În data de 26 septembrie, clujenii vor putea să vadă opera în patru acte I Lombardi. Rolul Giseldei va fi interpretat de soprana Elena Moșuc!

Premiera absolută a operei I Lombardi de Verdi a avut loc la 11 februarie 1843 la Opera Scala din Milano. La acea vreme avusese un succes la public mai mare decât Nabucco. Acum, opera va fi prezentată publicului clujean.

„Acum un an și jumătate am avut un proiect extraordinar de mare la Budapesta. Acolo ne-am cunoscut cu regizorul nostru, Némedi Csaba. De acolo am ținut legătura cu Csaba și am vrut să facem ceva care să pornească de la ideea de a lucra cu corul. Așa am găsit opera aceasta despre care eu sincer până la momentul respectiv auzisem numai fragmente. Și când mi s-a propus am început să mă documentez. A venit împreună la pachet cu ideea de o aduce pe Elena Moșuc”, a explicat Gyula Szép, directorul Operei Maghiare din Cluj


Astfel, invitata specială este soprana de talie mondială Elena Moșuc, care debutează în operă și în rolul Giseldei.

Elena Moșuc a câștigat în 2019, Oscar della Lirice, cea mai prestigioasă distincție internațională a muzicii de operă, echivalentul Oscarului în cinematografie.


Temele operei sunt două, care merg în paralel fără nici o legătură între ele. Prima temă îl are în centrul atenției pe Pagano, cel care în loc să-și ucidă fratele, își ucide tatăl.

Ajunge să moară ca un erou, soldat în rândurile cruciaţilor. A doua temă vizează povestea de dragoste dintre Giselda şi Oront, cel din urmă murind tot pe câmpul de luptă şi tot în rândurile armatei cruciaţilor. Două teme care, graţie muzicii mult mai variate decât Nabucco de exemplu, au asigurat succesul încă din seara premierei. Ar fi suficient să amintesc corul final al cruciaţilor, veritabil îndemn la luptă, nu departe de Va pensiero. Succesul s-a datorat nu numai subiectului în sine, artiştilor, ci şi problemelor pe care I lombardi le-a avut înainte de premieră, din cauza cenzurii poliţiei austriece. Verdi nu a modificat nimic, premiera a avut loc cu succesul cunoscut. Datorat ariilor (,,Salve Maria”/Giselda, ,,Se vano e il pregare”/Giselda, ,,La mia letizia infonderere”/Oronte, ,,Sciagurata, ed hai creduto” sau ,,Ma quando un suon terrible”/Pagano), corurilor (,,O signore, dal Tetto Natio” de care aminteam mai sus).


Mai trebuie semnalat un lucru. Verdi revine asupra partiturii la I lombardi, modificând-o pentru Opera pariziană, unde va avea premiera în 1847, cu titlul Jerusalem). Opera Maghiară din Cluj oferă varianta originală din 1843. 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter