Actualitate

Istoric, despre descoperirea de pe Ferdinand: „Este un obiectiv arheologic și de patrimoniu de primă importanță pentru istoria orașului”

Arheologii din Cluj au scos la lumină, miercuri, în cadrul unor lucrări de reabilitare făcute pe o stradă, o poartă de intrare a oraşului medieval.

Este vorba despre prima poartă de intrare descoperită până acum. Zidul este din piatră şi va fi conservat.

„Este un obiectiv arheologic și de patrimoniu de primă importanță pentru istoria orașului Cluj, pe care avem acum pentru prima oara șansa să îl observăm direct (atât că ne permit distrugerile succesive care l-au afectat în ultimii 150 de ani) și să îl documentăm parțial (atat cât ne permit lucrările de reamenajare ale străzii)”, a spus Cosmin Rusu, istoric clujean.


În momentul de față, zona străzii Regele Ferdinand este extreme de aglomerată. Reprezentanții administrației locale spun însă că termenul de finalizare a lucrărilor nu s-a modificat.

„Deocamdată nu s-a întâmplat nimic cu termenul de finalizare a lecturii. Se lucrează pe porțiuni, în timp ce cei de la monumente istorice încearcă să conserve. Am înțeles că vor să o conserve sub stradă, cu sticlă securizată, la fel ca în Piața Unirii. Clujenii nu au de ce să fie speriați. În mod sigur se va găsi o soluție. Strada avea nevoie de reabilitare. Am înțeles că e o poartă veche de intrare. Vă dați seama ce mic era Cluj-Napoca”, a spus Mihaela Suciu, consilier local, în cadrul unei emisiuni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter