Actualitate

„Dă ceva înapoi din ceea ce primești”. Răzvan Pașca, un tânăr clujean, ajută oamenii bolnavi de cancer

Un tânăr de doar 23 de ani din Cluj-Napoca duce pizza la Casa Filip, un loc de ședere pentru persoanele cu cancer și aparținătorii lor, care vin pentru tratament în oraș.

Într-o lume care pare să funcționeze pe repede înainte, în care orgoliile par să fie mai presus de orice și prea puțini dintre cei care au noroc în viață privesc în jos spre cei cu mai puține șanse, există câte un petic de lumină, de speranță.

Casa Filip și joia cu pizza

În Cluj-Napoca se întâmplă ceva extraordinar. Este o poveste aparent simplă, dar plină de însemnătate. Este vorba de oameni bolnavi de cancer și un băiat care le livrează pizza în fiecare joi.


Timp de trei luni, Răzvan Pașca, ce are împreună cu mama sa o mică pizzerie, a livrat pizza, în fiecare joi, la o clădire aflată la doar 500 de metri. Deveniseră clienți fideli, asta până într-o săptămână, când, nu s-a mai făcut comanda.

Atunci, dorind să afle ce s-a întâmplat cu clientul fidel, a căutat să vadă ce este Casa Filip, la care a livrat atâta timp pizza, dar despre care nu a știut exact ce e. Casa Filip oferă cazare pentru persoane care vin din alte localităţi la Cluj, pentru tratarea cancerului. Cazarea costă 20 de lei se pot găzdui 12 persoane în 6 dormitoare. De asemenea,  Casa Filip are în administrare și o garsonieră, la doar 2 km distanță de Casă, unde pot fi cazate încă două persoane.


„Locuiesc la 500 de metri de Casa Filip și am un mic spațiu în care lucrez cu mama mea. Facem pizza și livrăm la domiciliu. Până într-o zi, pentru mine Casa Filip era doar o adresă de pe o stradă din vecini. O comandă pe care o primeam în fiecare joi. Nu știam cu ce se ocupă, erau niște clienți fideli cu care mă vedeam o dată pe săptămână. Bună ziua, bună ziua, v-am adus pizza, și cam atât. După trei luni de comenzi săptămânale n-am mai primit niciun semn. I-am sunat a doua zi să văd ce s-a întâmplat. M-am interesat între timp ce e exact Casa Filip, am căutat pe internet. Ne-a emoționat foarte tare povestea din spatele proiectului. Mi-au spus atunci că au primit mâncare gătită și din acest motiv n-au mai apelat la noi. De înțeles, la mine plăteau”, a spus Răzvan.

„Dă ceva înapoi din ceea ce privești”

Răzvan și mama sa sunt oameni care se bucură de ceea ce le-a oferit viața și au simțit nevoia să ofere ceva în schimb, să ajute. Faptul că și mama lui Răzvan are o boală care îi îngreunează zilele a făcut ca totul să vină de la sine.


„Am discutat cu mama. Hai să încercăm să facem ceva pentru oamenii de acolo. Și ea e bolnavă, nu de cancer, dar are o afecțiune cu care trebuie să trăiască toată viața și să o țină sub observație. Ea m-a crescut în spiritul ăsta: dă ceva înapoi din ceea ce primești. Eu sunt favorizat față de alții. Sunt sănătos, de multe ori am avut și noroc în viață, hai să dau măcar o mică parte din ceea ce primesc. Și așa ne-am hotărât ca seara de pizza să devină o tradiție la Casa Filip și noi să facem cinste. E foarte important ca oamenii care vin să se trateze la Cluj, de la sute de kilometri de casele lor, să găsească aici o comunitate, un sprijin. Îi ajută să rămână motivați și să lupte împreună. Casa Filip le oferă un cămin, noi ne-am angajat la o modestă contribuție: cât timp o să fim deschiși, o să le aducem în fiecare joi câte cutii de pizza au nevoie”, a mărturisit tânărul.

Afacerea lor este una de familie, care, după spusele lui Răzvan, nu merge extraordinar, însă se descurcă, reușind să crească de la o lună la alta. Tânărul a învățat de mic ce înseamnă să muncești, iar viața i-a oferit nenumărate șanse. Acum este rândul lui să facă bine.


 

Etichete: bolnavi de cancer
Ultimele Stiri
abonare newsletter