Actualitate

Luni încep lucrările la prima stradă SMART din România!

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că începând de luni, 9 septembrie 2019, încep lucrările de modernizare pe strada Molnar Piuariu

În prima etapă, lucrările se vor executa pe tronsonul cuprins între strada Fabricii de Zahăr și str. Teleorman, unde circulația autovehiculelor va fi închisă. Restricțiile de circulație vor fi semnalizate prin indicatoare rutiere. Investiția presupune reorganizarea străzii Molnar Piuariu prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuare) și spațiul pe care este permisă circulația automobilelor; refacerea întregii suprafețe de călcare; reorganizarea intersecțiilor; propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii/zonei.De asemenea, vor fi plantați arbori și arbuști și se vor executa lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice; lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural.

Prima stradă SMART din România va avea toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unui astfel de proiect - iluminat public cu tehnologie LED și sistem de telegestiune, stâlpi de iluminat cu wifi integrat, bănci cu încărcare USB, sisteme automate de irigații pentru arbori prevazut cu senzori de umiditate, precum și instalarea a două stații de încărcare pentru mașini electrice și 30 de stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.


Lucrările de proiectare vor dura 2 luni, iar cele de execuție 5 luni.

De asemenea, strada va fi reabilitată pe baza conceputului de „shared space”, accentul fiind pus pe creșterea calității spațiului pietonal - extinderea și îmbunătățirea acestuia, introducerea pistelor de biciclete și extinderea spațiilor verzi.


Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a investiției este de 1,3 milioane EUR.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter