monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Emil Boc a câștigat procesul cu jurnaliștii clujeni. Aceștia voiau să îl oblige să țină conferințe de presă

Primarul Emil Boc și Primăria municipiului Cluj-Napoca au fost acționate în instanță de către Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC).

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis să respingă cererea formulată de APPC.

Soluția Tribunalului Cluj:


Respinge cererea formulată. Fără cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 04.09.2019

„E prematur să mă pronunț în acest moment. Așteptăm motivarea”, spune Remus Florescu, președintele APPC.


Emil Boc a declarat că postează informaţii despre temele importante şi proiectele municipiului Cluj-Napoca folosind mijloace moderne de comunicare, nu le comunică neapărat într-o conferinţă de presă.

„Societatea a evoluat, comunicarea este acum online, dinamică, instant, mijloacele acestea au luat faţa comunicării tradiţionale. Nu am primit nicio cerere de la nicio instanţă, dacă voi fi chemat voi merge, dar la mine nu a ajuns nicio cerere. Eu vorbesc în fiecare zi de proiectele Primăriei, în fiecare şedinţă de Consiliu Local prezint stadiul la diverse proiecte, în fiecare zi postez pe mijloacele online informaţii despre stadiul proiectelor, particip la dezbateri publice. Lumea a diversificat modalităţile de comunicare şi le folosim şi noi la Primărie. Când sunt teme importante şi majore organizăm conferinţe de presă. Ori de câte ori vor fi teme importante vor fi comunicări publice ca atare, în rest comunicăm prin toate mijloacele online sau instituţionale”, a spus Boc, la o conferință de presă organizată în luna iulie, după ce a fost dat în judecată de jurnaliști.


Înainte de conferința de presă din luna iulie 2019, ultima conferinţă de presă a Primăriei Cluj-Napoca la care a participat primarul Emil Boc a avut loc în noiembrie 2017.

Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj (APPC) a dat în judecată în 20 mai Primăria Cluj-Napoca şi a cerut instanţei să oblige instituţia să organizeze o data pe lună conferinţe de presă.


Potrivit unui comunicat al APPC transmis, atunci, asociaţia a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a problemei, însă notificările adresate Primăriei Cluj-Napoca au rămas fără efect.

„APPC a iniţiat o acţiune la Tribunalul Cluj prin care urmăreşte obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferinţe de presă conform Legii nr. 544/2001, «de regulă o dată pe lună». Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferinţă de presă organizată de instituţia menţionată a avut loc în data de 11.12.2017. APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situaţii, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeaşi intrare în legalitate. Prima dintre ele a fost făcută încă din 2017, în data de 31 ianuarie, în vreme ce a doua a fost trimisă anul acesta în 15 aprilie. Notificările au rămas fără efect”, se arată în documentul citat.


APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară şi nu suplineşte necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanţii presei.

„Conferinţele de presă presupun, prin natura lor, şi întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice. Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe reţelele sociale, news letter-uri, briefing-urile de la evenimente punctuale sau publicaţia «Jurnalul Municipal» nu pot substitui o conferinţă de presă, deoarece ele nu asigură transparenţa necesară, fiind instrumente unidirecţionale, prin care se promovează aproape exclusiv «realizările» primăriei”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, APPC consideră că toţi ziariştii clujeni interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să obţină informaţii de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferinţa de presă organizată în mod regulat.

„APPC a va notifica toate instituţiile publice să respecte Legea 544/2001 cu privire la organizarea conferinţelor de presă”, au subliniat reprezentanţii APPC.

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 în judeţul Cluj, având peste 60 de membri.