monitorulcj.ro Menu
Actualitate

4 foști miniștri ai Sănătății, acuzați de abuz în serviciu. Ungureanu a depus o plângere la DNA

4 foști miniștri ai Sănătății - Cseke Attila, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu - sunt acuzați de abuz în serviciu într-o plângere depusă astăzi la Direcția Națională Anticorupție de deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Cseke Attila, Eugen Nicolăescu, Nicolae Bănicioiu și Vlad Voiculescu au semnat, în calitate de miniștri ai Sănătății, Ordine de ministru prin care au transferat coordonarea activității naționale de transplant de la Agenția Națională de Transplant către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, în condițiile în care Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că "coordonarea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant", se arată în plângere.

Conținutul plângerii la DNA formulate împotriva foștilor miniștri:


În anul 2009, Agenția Națională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, dr. Dan Adrian Luscalov, înștiințează Serviciul de Ambulanță al Municipiului București că dr. Victor Zota “este nominalizat în funcția de Coordonator al Programului Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de Origine Umană – PN 4, pentru Centrul Universitar București – Serviciul de Ambulanță al Municipiului București, începând cu data de 16 septembrie 2009”.

Ulterior acestei adrese, managerul general al Serviciului de Ambulanță al Municipiului București emite o decizie prin care îl desemnează pe dr. Victor Zota ca și “coordonator al programului de transplant la nivelul Serviciului de Ambulanță al Municipiului București”.


"Prin Ordinul Ministerului Sănătății din 30 decembrie 2010 Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat ca unitate care realizează coordonarea la nivel naţional a activităţilor de transplant, cu mențiunea că 'Unităţile sanitare derulează subprogramul numai în condiţiile îndeplinirii prevederilor legale referitoare la autorizarea şi acreditarea unităţilor sanitare pentru efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.' De precizat că în conformitate cu Legea 95/2006 'Coordonarea, supravegherea, aprobarea şi implementarea oricăror dispoziţii privind activitatea de transplant revin Agenţiei Naţionale de Transplant'. Din acest motiv este de neînțeles cum activitatea de coordonare la nivel național a ajuns la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov”.

Serviciul de Ambulanță București – Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat pentru a putea desfășura activități în domeniul transplantului.


În 20015, Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat din nou ca unitate care 'realizează coordonarea la nivel naţional a activităţilor de transplant'.

În 2016, prin ordin de ministrul al sănăţăţii, Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov este desemnat din nou ca unitate care 'realizează coordonarea activităţilor de transplant' dar a fost eliminată sintagma 'la nivel national'.


 

Comisia de control constată faptul că, delegarea coordonării activităților de transplant la nivel național de la Agenția Națională de Transplant la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov s-a făcut prin ordine de ministru, succesiv, cu încălcarea prevederilor legale.


“Unul dintre scopurile pentru care a fost înființată Agenția Națională de Transplant este 'coordonarea activităţii de prelevare, preparare, conservare, validare, alocare şi transport pentru transplantul de ţesuturi şi celule umane pentru utilizare terapeutică pe teritoriul României' or tocmai acest scop nu a mai fost îndeplinit după delegarea lui la Serviciul de ambulanţă Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov”, se arată în plângere.

“Ca urmare a celor prezentate, sesizez Direcția Națională anticorupție pentru următoarele posibile fapte: abuz în serviciu împotriva domnilor Dan Luscalov și Andrei Nica în legatură cu încălcarea prevederile legale la achizițiile publice, fals și uz de fals, împotriva Luscalov Dan Adrian, Andrei Nica, Zota-Gheorghe Victor, Turcu Rosana Maria Cristina, în legătură cu încheierea Convențiilor civile de prestări servicii din cadrul proiectului «ACCORD - Joint Action on Organ Donation and Transplantation», abuz în serviciu împotriva persoanelor din cadrul Ministerului Sănătății care au inițiat și avizat Ordinele de ministru prin care s-a delegat coordonarea națională a activităților de transplant la Serviciul de Ambulanță Bucureşti - Ilfov al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov”, arată Ungureanu.

Plângerea depusă de Emanuel Ungureanu la Direcția Națională Anticorupție este formulată, potrivit deputatului USR, în baza raportului realizat după controlul de anul trecut al Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Agenția Națională de Transplant. Conținutul raportului a fost obținut de deputatul USR după ce a formulat o plângere administrativă împotriva Ministerului Sănătății, care a refuzat, inițial, să îi pună la dispoziție documentul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat, miercuri, după ce Emanuel Ungureanu a depus plângerea la DNA, că "raportul făcut în urma controlului la ANT este depus la DNA de către Ministerul Sănătății. Domnul deputat Ungureanu nu a întrebat dacă noi am depus acest raport, dar el este depus de către Ministerul Sănătății."