Actualitate

Anul Cărții fără Festivalul Internațional de Carte Transilvania

Cea de-a șaptea ediție a festivalului Internațional de Carte Transilvania nu va avea loc în această toamnă.

Anul Cărții nu se va putea bucura de unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate cărții din întreaga țară. Organizatorii au transmis în decursul zilei de marți că ediția cu numărul șapte nu va avea loc.

„Echipa FICT le mulțumește tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a celor șase ediții ale Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Împreună am reușit să arătăm lumii că o comunitate este puternică prin intermediul Cărții! Cea de-a 7-a ediție nu va avea loc anul acesta. Vă vom ține la curent cu ce se va întâmpla mai departe, căci ceea ce am învățat de-a lungul acestor ani nu merită să se piardă. Nu uitați: Clujul citește!!! Vrem să credem că va citi mereu! Viitorul trebuie să fie al oamenilor cu Carte! FICT-ionarii!!, au transmis organizatorii.


Gabriel Bota, directorul artistic al FICT a spus că această decizie a venit din cauza contextului actual, din cauza percepției pe care oamenii o au în privința lecturii.

„E vorba de context, de contextul nostru, al fiecăruia, a țării. E vorba de cât de greu este să te lupți pe plan cultural și aduci cartea în inima oamenilor. Chiar dacă pare un lucru ușor și la-ndemână, toate evidențele statistice sunt cele pe care le știm cu toții. Vorbesc la nivel național. Poate că decizia e una care să revină în timp cu un proiect mai puternic și care să ne facă să înțelegem sau să ne ajute să înțelegem că prin carte putem fi mai buni. Lectura salvează la fel ca iubirea și la fel ca orice medicament. Salvează viața”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Gabriel Bota.


Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT) este un eveniment de anvergură internaţională care susţine cultura scrisă română şi universală. Centrul Clujului găzduiește, în fiecare an, cele mai importante edituri din ţară.

Începând din anul 2013, cu ocazia FICT, toamna, în Piața Unirii din Cluj-Napoca au avut loc numeroase lansări de carte, recitaluri de poezie şi lecturi publice; întâlniri cu scriitori români şi străini; dezbateri, conferinţe, colocvii, concerte și spectacole.


Misiunea FICT este aceea de a oferi, timp de șase zile, o călătorie extraordinară în lumea cărților, printr-o manifestare culturală amplă pe măsura Clujului academic, cultural și spiritual.

Anul trecut, a avut loc încercarea de doborâre a recordului mondial pentru cei mai mulți oameni care citesc în cascadă din aceeași carte. Au citit aproape 4.000 de oameni, veniți din toată țara, iar ziua s-a transformat, încet, într-o mare sărbătoare a cărții. Versurile lui Mihai Eminescu s-au auzit în Piața Unirii timp de 10 ore și 20 de minute.

Ultimele Stiri
abonare newsletter