Actualitate

Șuncuiuș - un ținut pitoresc aflat la poalele munților Pădurea Craiului

Locul în care plaja nu arată ca cea din Thailanda, dar te surprinde prin peisajul sătesc de munte.

Aștept pe peronul gării din Șuncuiuș trenul care vine dinspre Oradea, pentru a putea pleca spre Cluj. Mai sunt două ore până ce soarele o să apună. În ultimele minute de așteptare stau de vorbă cu o doamnă de-a locului și, printre altele, îmi spune că nu vede nimic impresionant la plaja  „thailandeză”, cu toate că blogurile de călătorie și ziarele locale au descris-o ca fiind „un mic colț de rai”.

27 august, gara din Cluj-Napoca 


„Un bilet pentru Șuncuiuș, vă rog”, îi spun doamnei de la ghișeul de bilete. Ceea ce m-a făcut să merg până la Șuncuiuș a fost curiozitatea de a vedea zona în care este amenajată plaja de la malul râului. „O priveliște care te duce cu gândul la Thailanda”. Așa că mi-am luat rucsacul în spate pentru a vedea ce se ascunde în satul pe unde își are cursul Crișul Repede. Drumul pe care l-am parcurs din Cluj și până la Șuncuiuș, cu trenul, te poartă prin locurile pitorești ale Transilvaniei, iar de la ieșirea din Bucea ești robit de frumusețile naturii din regiunea Crișanei.

Satul Șuncuiuș, din județul Bihor, așezat la poalele munților Pădurea Craiului, te copleșește prin peisajul idilic de munte cu pădurile care au început să-și îmbrace straiele de toate culorile. Cum te îndepărtezi de gară treci podul și ajungi în centrul satului împânzit de case, iar pe alocuri își mai fac apariția blocurile vechi construite în anii comunismului. Cum mergi agale, în stânga și-n dreapta, își face apariția câte un drum, ce te urcă sau te coboară pe lângă casele tradiționale zonei. Drumul meu spre pădure a constat în multe opriri pe care le-am făcut în apropierea tufelor cu mure care erau la tot pasul.


Aici ai ocazia să petreci câteva clipe printre vacile ce pasc iarba dintre corturile răsfirate, printre pomii fructiferi ce cresc la marginea drumului de țară, să locuiești ca un nomad într-o rulotă de la marginea râului sau, pur și simplu, să te rătăcești prin satul pitoresc.

Lăs în urmă satul și merg pe drumul care duce spre Bălnaca, pentru a ajunge la plaja de la poalele munților. Pe partea cealaltă a malului, în drum spre Peștera Vântului, am intrat într-un luminiș ca să pot fotografia de la depărtare locul în care se află plaja Gradia. Înainte de-a face fotografia, pe albia râului își făcea apariția carcasa unui televizor vechi, iar pe lângă stânci, peturile plateau în voie. Astfel, priveliștea de vis a unei plaje thailandeze s-a transformat în ceva deplorabil.


După aproape nouă ore petrecute în sat, Șuncuiuș este locul în care te poți retrage la sfârșit de săptămână pentru câteva zile în natură, departe de zgomotul vieții urbane. Fiecare peisaj are farmecul său, însă acest farmec își face prezența în momentul în care și supremația sa este tratată ca atare. Să acorzi respect naturii în fiecare clipă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter