Actualitate

Dohotaru vrea să redea clujenilor Calvaria, Biserica se opune? „Au adus argumente rasiste, că veneau oamenii și ascultau manele!”

După ce a propus primul parc la Canalul Morii, iar Primăria municipiului Cluj-Napoca l-a acceptat, deputatul independent Adrian Dohotaru susține că parcul nou trebuie conectat mai bine prin coridoare pietonale, printr-un oraș „în flux, nu fragmentat”.

„Inspirați de Copenhaga, unde cimitirele sunt folosite și deschise tranzitului, propunem ca cimitirul și Biserica Calvaria, fosta mănăstire care dă numele celui mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, să fie accesibile pietonilor și alergătorilor, toată ziua, nu doar când e slujbă. Propunem ca oamenii să calce pe iarbă, nu să fie semne care interzic acest lucru”, solicită deputatul independent, directorul executiv al Asociației Societate Organizată Sustenabil (SOS).

De asemenea, SOS cere ca zona Canalului să se lege nu doar de Calvaria – ca să nu mai fie nevoiți clujenii să ocolească dealul și să nu fie împiedicați să admire cel mai important monument istoric al cartierului –, ci și să fie amenajat un coridor pietonal în zona verde din deal, spațiu închis cetățenilor, deși o bună parte aparține Primăriei, dezvăluie Dohotaru. Potrivit parlamentarului, culoarul deschis până la Someș este bun nu doar pentru plimbări relaxate în weekend, ci și ca zonă de tranzit în timpul săptămânii, „fără interferența așa dură cu traficul auto”.


Se opune Biserica Romano-Catolică?

„Am discutat cu conducerea Bisericii, ne-au zis că nu vor, și au făcut-o cu argumente rasiste, că au venit acolo cetățeni care ascultau manele și deranjau. În loc să fie rezolvată o problemă specifică, se restricționează accesul la toți, ce Casă a Domnului e aia? Există și un nationalism unguresc, patrimonialist, pe care nu trebuie să îl neglijăm, chiar dacă credem în valori multiculturale, pentru că în ciuda renovării, spațiul e mai puțin vizitat datorită îngrădirii. O singură confesiune, o singură etnie se întâlnește în acest spațiu, nu mai multe cum era înainte de retrocedarea bisericii, care adesea e un spațiu gol, când poate fi un spațiu multiconfesional, cu evenimente culturale și comunitare, care lipsesc în Mănăștur”, este de părere Adrian Dohotaru.

Dacă în urmă cu câteva decenii mănășturenii veneau mai des în această zonă – vara la plimbare, meditație și picnic, iarna cu sania –, acum dealul nu mai este folosit, în timp ce Biserica zace închisă „95% din timp”, afirmă deputatul. Liderul Asociației SOS mărturisește că „cel mai concludent moment pentru închidere” a fost atunci când portarul bisericii, pornit să-i alunge pentru un presupus comportament necuviincios, a alergat după el și alți câțiva iubitori de spațiu verde pe dealul Calvariei, care atunci era deschis. „În capul lui, Dumnezeu nu aleargă, deși e una din cele mai firești mișcări din natură”, afirmă Dohotaru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter