Actualitate

10 mil. euro pentru sprijinirea copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. În Cluj sunt peste 1.000 de astfel de copii

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman, a lansat în consultare publică ghidul "Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate".

Scopul principal al apelului de proiecte constă în stimularea participării la educaţie a copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii. Apelul de propuneri de proiecte vizează exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord Est.

Potrivit unui anunţ al MFE, programul este pregătit în contextul în care 92.027 copii aveau în 2018 părinţii plecaţi la muncă în afara ţării şi se aflau în grija rudelor. Conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, din aceştia, 16.331 copii nu au niciun părinte în ţară, iar alţi 12.806 au unicul părinte plecat la muncă în străinătate.


Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 10 milioane de euro, din care 85% contribuţia UE, respectiv 8,5 milioane de euro, şi 15% contribuţia naţională, adică 1,5 milioane de euro. Valoarea eligibilă a unui proiect mic este de maximum 300.000 de euro, iar cea a unui proiect mare este de maximum 1 milion de euro.

În judeţul Cluj sunt 1.159 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste graniţe pentru a face bani în speranţa unui trai mai bun acasă. Dintre aceştia, 153 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 81 sunt micuţii cu unicul susținător plecat din ţară, iar 925 duc dorul mamei sau tatăului, doar un membru al familie luând calea străinătăţii.

Etichete: strainatate copii
abonare newsletter