Actualitate

Pasajul pietonal de pe Calea Florești, într-o stare mizerabilă

În urmă cu trei ani, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca anunțau cu surle și trâmbițe că pasajele subterane de pe Calea Floresti au fost redeschide traficului pietonal. Acum ele se află într-o stare dezastruoasă.

La data de 1 iunie 2016, Primăria Cluj-Napoca anunța că lucrările de modernizare a celor două pasaje subterane de pe Calea Florești au fost dinalizate. Reparațiile au constat în: salubrizare, zugrăvire, tencuieli și finisaje. Au fost amplasate 6 corpuri de iluminat și 6 camere de supraveghere.

Lucrările de modernizare au durat aproximativ două luni, iar valoarea acestora s-a ridicat la 165.540 de lei fără TVA.


Un an mai târziu, pereții erau crăpați, igrasia se așezase peste tot, un miros înțepător de urină îi lovea pe trecători. În urma nemulțumirii cetățenilor și a faptului că presa a atras atenția asupra problemelor, în vara anului 2017, pasajele au fost renovate iar.

De aproape un an e nevoie de renovare

În iarna anului 2018, Monitorul de Cluj atrăgea atenția că situația era la fel de tristă.  Apa se infiltrase în pasaj, oamenii, pereții erau crăpați și plini de igrasie.


De atunci și până acum, din păcate, nu s-au luat măsuri, iar bucăți mari de tencuială au căzut de pe pereți. Pasajul miroase îngrozitor, fiindcă există clujeni necivilizați care își fac nevoile în pasaj sau își aruncă acolo gunoiul.

De asemenea, pereții sunt plini de grafitti-uri, ceea ce înseamnă că acele camere de supraveghere ori nu funcționează, ori nimeni nu verifică filmările.


Din cauză că pasajul subteran este plin de mizerii și mirosul este insuportabil, mulți clujeni preferă să își riște viața și să traverseze cele patru benzi, pe unde mașinile circulă cu viteză, decât să treacă prin pasaj.

„Când a fost renovat pasajul, a fost bine, ajungeam repede pe cealaltă parte a străzii, nu trebuie să merg câteva sute de metri până la cea mai apropiată trecere de pietoni și nici nu riscam să fiu lovită de o mașină încercând să ajung la stația de autobuz. Însă deja nu se mai poate. Mă tem că o să pice vreo bucată de tencuială pe mine, iar mirosul este îngrozitor. Vin atât oameni ai străzii, cât și tineri curați, bine îmbrăcați, care, din comoditate, își fac nevoile chiar acolo în pasaj. De asemenea, am văzut că mulți își lasă sacul de gunoi lângă coșul de gunoi din pasaj din comoditate, să nu trebuiască să meargă până în spatele blocului, la ghene. Sunt camere de filmat. De ce nu sunt trași la răspundere acești oameni? Ar trebui să le fie aplicată câte o amendă, apoi poate se potolesc”, a descris situația o clujeancă care locuiește în zonă.


Promisiuni neonorate

În urmă cu trei ani, când a fost anunțată finalizarea lucrărilor, Primăria mai anunța că, într-o etapă ulterioară, „are în vedere amenajarea de scări rulante, după rezolvarea în integralitate a problemelor juridice legate de revendicările și procesele existente”. Când se va întâmpla asta, însă, nu se știe.

abonare newsletter