Actualitate

Clădirea unei grădinițe din Cluj, retrocedată. Copiii au fost împărțiți care pe unde

USR Cluj a scos în evidență ce probleme întâmpină părinții a căror copii merg la grădiniță.

În Cluj-Napoca se discută intens despre problemele cu care se confruntă părinții care trebuie să își înscrie copiii la creșă, cea mai importantă fiind cea a lipsei locurilor. Din păcate, însă, există probleme și pentru părinții care au copii puțin mai mari și doresc să îi înscrie la grădiniță.

„Deși problema lipsei locurilor la creșe la nivelul municipiului Cluj-Napoca este una de notorietate, problema lipsei locurilor la grădinițele de stat este, aparent, inexistentă. Doar aparent pentru că deși administrația publică este obligată să asigure un loc la grădinița copiilor ce solicită acest lucru, lucrurile nu sunt deloc roz nici în sistemul preșcolar. Copiii sunt înghesuiți adesea în grupe supradimensionate, iar în unele grădinițe sunt înghesuite în spații minuscule. Pe lângă accesul dificil la informații legate de grădinițele orașului, nu există un site cu o harta a acestora iar informația se găsește într-un document pdf scanat, total neprietenos, pe site-ul Inspectoratului Județean. Avem mai multe tipuri de probleme: de igienă, există grădinițe fără curte, cu spații necorespunzătoare, clase cu mai mult de 30 de copii, copii ce nu sunt scoși deloc afară pe toată perioada toamnei și iernii, precum și probleme de calitate: meniuri ce conțin mult prea mult zahăr, grupe de copii de vârste mult prea diferite pentru a permite o educație unitară. E și o problemă de personal: educatoare și ingrijitoare ce strigă la copii, sau insuficient școlarizate, ce vorbesc urât cu copiii sau pur și simplu nu sunt la curent cu noile metode educaționale”, a explicat Adriana Cristian, membru USR Cluj.


Copiii care au rămas fără grădiniță

Clădirea de pe strada Horea în care funcționa până recent grădinița „Parfum de Tei” a fost retrocedată, iar părinții au fost înștiințați abia în cursul zilei de luni, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar. Copiii au fost repartizați în diverse alte instituții, după posibilități.

„Pentru a înțelege cât de bolnav este acest sistem este suficient să ne uităm la ce se întâmplă la grădinița Parfum de tei de pe strada Horea unde părinții au fost înștiințați în cursul zilei de astăzi (n.red luni), fără o atenționare prealabilă, că imobilul în care își desfășoară activitatea grădinița a fost retrocedat, iar copiii înscriși vor fi mutați în alte unități de învățământ unele mai aproape, iar altele mai departe. Problemele cu acest imobil nu sunt noi, clădirea a fost revendicată de ani zile, dar rezolvarea s-a tot amânat sub pretextul promisiunii amenajării unui spațiu nou. Acum, cu două săptămâni înaintea începerii anului școlar, s-a constatat că acea soluție nu a existat.Lipsa de respect față de părinții și copiii puși în fața faptului împlinit, prea târziu pentru a mai putea avea o altă opțiune este fața sistemului de învățământ preșcolar din România”, a explicat membrul USR.


Este nevoie de soluții pe termen lung

Politicianul a adăugat că este nevoie de soluții pe termen lung în ceea ce privește învățământul preșcolar.

„Este evident că administrația nu poate să construiască în ritmul în care crește orașul, iar improvizațiile actuale, precum sunt voucherele pentru bone și ajutor financiar pentru creșe private, nu sunt soluții pe termen lung. Trebuie să prioritizăm investițiile în infrastructură pentru copii, iar acolo unde construcțiile întârzie, trebuie să putem amplasa construcții temporare, pentru a acomoda nevoile tuturor copiilor din oraș”, a spus Adriana Cristian.

Etichete: gradinita
Ultimele Stiri
abonare newsletter