Actualitate

Primăria, somată să renunțe la ideea unei clădiri de birouri pe malul lacului Gheorgheni

Deputatul independent Adrian Dohotaru a publicat o scrisoare deschisă destinată primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, respectiv managerului Iulius Mall, Sorin Guttman, prin care solicită ca spațiul verde din jurul centrului comercial să nu se transforme în spațiu construibil.

Primăria, somată să renunțe la ideea unei clădiri de birouri pe marginea lacului Gheorgheni Primăria, somată să renunțe la ideea unei clădiri de birouri pe marginea lacului Gheorgheni

Dohotaru, directorul executiv al Asociației Societate Organizată Sustenabil (SOS) susține că spațiile verzi în Cluj-Napoca sunt insuficiente pentru un oraș „care s-a dezvoltat urbanistic haotic”.

„Proiectul de extindere a mall-ului cu două clădiri de birouri a fost criticat de noi, din SOS, pentru că la înființarea inițială a spațiului comercial nu s-a respectat promisiunea investitorului de a amenaja un spațiu verde lângă lac. Proiectul de extindere cu două clădiri de birouri nu prevedea nici o alee pietonală care să înconjoare toată latura sudică, dar s-a modificat în urma intervenției noastre într-o ședință de Consiliu Local. Vrem să ne asigurăm din partea conducerii mall-ului că PUZ-ul nu s-a prelungit și că mall-ul renunță complet la ideea de a construi o clădire imensă de birouri pe malul lacului”, se arată în scrisoarea deschisă a deputatului clujean.


Acesta susține că o astfel de investiție „în detrimentul spațiului verde”, folosit săptămânal de mii de clujeni, ar avea consecințe nefaste nu doar asupra mediului, ci și asupra mall-ului, o bună parte dintre clujeni „fiind puși probabil în situația de a boicota mall-ul”. Clujul are nevoie de dezvoltare imobiliară, susține Dohotaru, dar aceasta trebuie făcută „armonios, respectând obiective sociale și de mediu, cu un echilibru între interesul public și privat”.

SOS vrea în echipa de organizare a concursului pentru Parcul Est

„Totodată, propunem conducerii mall-ului să renunțe la traficul auto spre parcare dintre cele două lacuri pentru a crea cea mai mare alee pietonală din oraș, mai ales că traficul auto poate veni în continuare dinspre bulevard. Vrem să ne asigurăm din partea primarului Emil Boc că spațiul verde din jurul mall-ului nu își schimbă destinația în spațiu construibil. Cerem primarului ca promisiunea de a avea o alee pietonală modernizată în jurul lacului să fie onorată”, mai scrie Adrian Dohotaru.


În condițiile în care, spun activiștii, un proiect imobiliar este pe cale să ocupe spațiul verde rămas pe latura nordică a lacului, Primăria este somată să nu aprobe proiectul fără a include amenajarea spațiului pietonal pe cheltuiala investitorului privat sau în colaborare cu Primăria, mai ales în condițiile lansării concursului de proiecte pentru Parcul Est. Acesta ar trebui să vină de la primul lac din Gheorgheni, la ultimul lac, între cartierul Între Lacuri și viitorul cartier Sopor.

„Cerem public ca Asociația Societate Organizată Sustenabil SOS, care a militat timp de un deceniu pentru Parcul Est, să facă parte din echipa de organizare a concursului alături de Primărie și Ordinul Arhitecților din România, pentru ca acest concurs să fie realizat în condiții de transparență deplină, expertiză multiplă din partea universitarilor și activiștilor de mediu din campanie și în condiții de participare deplină a societății civile privind una dintre cele mai importante investiții ale orașului”, se mai arată în scrisoarea deschisă a deputatului clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter